OD IDUĆEG SEMESTRA

Certifikati Red Hat postaju dio Algebrinog studija

10.07.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Studenti sistemskog inženjerstva Visoko učilište Algebra od sljedećeg semestra stjecat će certifikat 'Red Hat Certified Systes Administrator' tvrtke Red Hat, vodeće u području primjene open source softvera u poslovnom okruženju

Čak 90 posto tvrtki s liste vodećih globalnih kompanija 'Fortune Global 500' oslanja se u pojedinim segmentima poslovanja na Red Hatova rješenja, od aviokompanija do banaka, preko telekomunikacija i zdravstva.

Hrvatska trenutno ima 61 IT stručnjaka s tim certifikatom. Jedan od njih je i Vedran Dakić, voditelj katedre za operacijske sustave Visokog učilišta Algebra i Red Hat Certified Engineer/Instructor.

Visoko Učilište Algebra prvi je studij u ovom dijelu Europe koji studentima sistemskog smjera primijenjenog računarstva osigurava polaganje certifikata RHCSA u okviru studija. RHCSA status postiže se polaganjem certifikacijskog ispita 'Red Hat Certified System Administrator'.

Specifičnost takvog ispita su scenariji kojima se simuliraju situacije u kojima se svakodnevno nalaze IT profesionalci, Linux sistemski administratori, a čime se testiraju primjenjiva znanja studenata završnih godina preddiplomskog studija.


Tijekom priprema za uvođenje programa Red Hat na Visoko učilište Algebra bilo je potrebno napraviti prilagodbu kolegija 'Otvoreni operacijski sustavi' i 'Napredno administriranje otvorenih operacijskih sustava', koju su odradili Algebrini predavači i stručnjaci s bogatim iskustvom iz prakse, koji su usto i nositelji instruktorskih i ispitivačkih certifikata (Red Hat Certified Instructor i Red Hat Certified Examiner).

'Visoko učilište Algebra imalo je i do sada unutar ovog studijskog smjera za studente osiguran dostup Linux ispitima i certifikaciji, a ulaskom Algebra grupe u društvo Red Hat obrazovnih i ispitnih centara ovu smo certifikaciju odlučili uvesti i u studijski program. Uvjeren sam da ćemo ovim zahvatom dobiti diplomanata koja je i sad već preko 90 posto još ponešto povećati', izjavio je mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.