OTVORENA STRANICA ZA DONACIJE

CARNet tražio 'skidanje' Registra branitelja

08.04.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Otkad je u utorak na internetu objavljen registar branitelja, ogroman interes javnosti uzrokovao je otežan pristup stranici, a sada je posve nedostupna zbog prekoračenja prometa. Zanimljivo je da je vlasnik tvrtke Invisihosting, na čijim je serverima smješten Registar, pokrenuo stranicu za donacije kako bi se Registar mogao i dalje prikazivati

Iako je registar branitelja od ogromnog interesa za hrvatsku javnost, razlozi nedostupnosti stranice su čisto tehnički, odnosno financijski.

Naime, hosting kompanija od koje je Nepoznat Netko zakupio prostor za objavu popisa branitelja na internetu također ima svoje limite, a internetski promet je jedna od najvažnijih stavki kod web hostinga. Ti limiti mogu biti tehnički; primjerice, možda njihovi serveri više ne mogu podnijeti promet.

No s obzirom da je vlasnik tvrtke Invisihosting, na čijim se serverima nalazi registar, izjavio da je ograničio pristup posjetiteljima iz Hrvatske zbog prevelikog prometa, za pretpostaviti je da je stranica nedostupna jer bi trebalo nadoplatiti za dodatni promet.

Dok se to ne dogodi, registar će najvjerojatnije ostati nedostupan. No, sam vlasnik Invisihostinga otvorio je mogućnost donacija kako bi Registar ponovo postao dostupan. Donacije idu preko servisa Google Checkout (koji radi i iz Hrvatske, iako samo za plaćanje), a donirati možete na stranici http://www.invisihosting.com/registar/. Ako želite platiti nekim drugim načinom, možete kontaktirati Invisihosting i dogovoriti se direktno s njima.

HTV je objavio da tvrtka InvisiHosting tvrdi da je CARNet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) od njih službeno zatražio uklanjanje stranice www.registarbranitelja.com, te su im čak prijetili tužbom. U CARNetu su potvrdili da su tražili 'skidanje' stranice.

'Prijetnji pogotovo nikakvih nije bilo, ne znam zbog čega bi neki cert prijetio nekom. Mi smo tražili blokiranje tih stranica, ne direktno prema toj tvrtci nego smo išli redovnim kanalima', poručili su iz CARNeta.