TOR BROWSER 7.0

Brinete oko privatnosti na internetu? Ovaj preglednik krije vaš identitet

12.06.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Za sve one koji brinu o privatnosti (a posebno s tehničke strane priče), preglednik Tor skoro pa je jedino rješenje. Ovaj preglednik sad je stigao u verziji 7.0, a koja uključuje rad u sandboxu. Na taj način je mnogo teže doći do istinskog identiteta korisnika, tvrde tvorci

To je poput Platonove špilje. Jedina stvarnost koju preglednik Tor poznaje je unutar sandboxa tj. špilje. Onemogućujemo njegovu interakciju s ostatkom svijeta (vanjskim svijetom), osim kroz Tor mrežu (sjene na zidovima)

Dakle, ono što sandbox radi jest da krije stvarnu IP adresu i MAC adresu od samog preglednika. Količina informacija koje o računalu i korisniku može prikupiti preglednik Tor je minimalna, tvrde njegovi developeri. 

Sandbox značajka je već duže vremena u testnoj fazi, no sada je stvar spremna i za Windowse, nakon što je svjetlo dana ugledala na Linuxu i macOS-u. 

Sami sandbox su developeri ubacili pozvavši se na činjenicu da FBI sad može bez posebnih naloga masovno provaljivati na računala spojena na internet. Obrana korisnika od malicioznih napadača na samoj razini aplikacije je iznimno bitna, a developeri navode kako se do sada na razvoj ove značajke nisu odlučili jednostavno - zbog vremena. 

Paralelno s izdanjem 7.0 promijenili su se i sistemski zahtjevi za rad ovog preglednika. Mac hardver mora pokretati barem OS X 10.9, dok Windows hardver mora podržavati SSE2 instrukcije. 

Stvari se još uvijek testiraju, iako je 7.0 'vani'. Tako tipka za preuzimanje PDF datoteka u PDF pregledniku trenutno ne radi, a zaobilaznica je desni klik i opcija Save As. Neke se pak stranice zamrznu prilikom korištenja preglednika Tor, a developeri navode kako je izgledno riječ o NoScript bugu kojeg će popraviti novo izdanje NoScripta.