KUĆANSKI ROBOTI

Bok, ja sam Buddy i želim biti član vaše obitelji

13.07.2015 u 07:36

Bionic
Reading

Svijet 'kućanskih' robota je donedavno bio vezan za one koji su služili kao 'ljubimci', ili nekih malo naprednijih paprene cijene, no stvari srećom napreduju. U Blue Frog Roboticsu su odlučili iskoristiti dostupne tehnologije kako bi kreirali kućanskog robota koji može napraviti mnogo toga - i po prihvatljivoj cijeni

Robot Buddy tako može pomoći u komunikaciji, sigurnosti doma, edukaciji kroz zabavu - pa čak i brinuti za starije i nemoćne osobe. Robota visokog 56 cm i mase pet kilograma pokreću tri motorizirana kotača, koja su ga u mogućnosti voziti maksimalnom brzinom od 70cm u sekundi, a zahvaljujući kojima može proći i niže prepreke (visine do 1,5 cm).

Dok dosta toga Buddy može napraviti potpuno samostalno zbog niza integriranih tehnologija i senzora (ultrazvuk, termalni senzori, daljinomjer, detektor tla i dr.), pravu ulogu ostvaruje u interakciji s ukućanima. Ovaj mali robot svakodnevno uči o svom okolišu i ukućanima, pa prepoznaje lica i predmete, a bez problema izbjegava i dinamičke prepreke na putu (poput nogu). Moguće ga je koristiti kao kalendar, podsjetnik za Skype video pozive, praćenje ukućana (poput beba ili starijih osoba), budilicu, opći podsjetnik, za igranje skrivača, pa čak i kao kućnog stražara koji preko vezanih mobilnih aplikacija korisnika stavlja u potpunu kontrolu.

Buddy prepoznaje govor na francuskom i engleskom, a za preuzimanje će biti dostupni i jezični paketi za japanski, mandarinski kineski, korejski, talijanski, njemački, portugalski, španjolski i ruski.

No, mogućnosti ne staju tu, jer ih je pregršt čak i za nabrajanje (Buddy čak može pratiti i kućnu potrošnju el.energije!) - a sve će biti proširivo s obzirom na to da su njegovi tvorci obećali open-source tehnološku platformu:

Bok, ja sam Buddy i želim biti član vaše obitelji


Što onda s 'prihvatljivom cijenom'? Pa, Blue Frog Robotics je omogućio kupovinu Buddyja u 'Classic' izvedbi po cijeni od svega 549 dolara, što je manje od poznatih pametnih telefona. Dodatnih sto dolara osigurat će Buddyju i robotske ruke kojima će se mogućnosti proširiti s vremenom. Više o svemu je moguće saznati na službenoj Indiegogo kampanji