UZ POMOĆ UMJETNE INTELIGENCIJE

Bivši šef Androida želi nas izliječiti od ovisnosti o mobitelima

03.09.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Essential Phone je smartfon koji bi, prema Rubinovim planovima, trebao poremetiti trenutni duopol Applea i Samsunga te promijeniti način interakcije s pametnim telefonima. I to drastično

Nova tvrtka suosnivača Androida Andyja Rubina Essential razvija načine kako nas odvići od poriva da svakih pet minuta provjeravamo svoje pametne telefone. 

Ta je tvrtka nedavno predstavila svoj prvi uređaj, Essential Phone, s keramičkom stražnjom stranom nalik ogledalu, rubovima od titana, zaslonom koji prekriva većinu prednje strane i magnetski konektor za spajanje niza dodataka i hardverskih nadogradnji koje bi tom pametnom telefonu trebale produljiti radni vijek.

Isprva će ih biti šest. Među njima je i video kamera razlučivosti 4K koja snima u 360 stupnjeva. U razvoju su i gadget koji može odašiljati zvuk visoke razlučivosti iz mobitela u sustav za reprodukciju zvuka u automobilu dok se mobitel na njemu puni te najmanji 3D laserski skener na svijetu. 

Essential Phone je smartfon koji bi, prema Rubinovim planovima, trebao poremetiti trenutni duopol Applea i Samsunga. Koristi isti operativni sustav kao i Googleov Pixel, pa iskustvo korištenja neće biti radikalno drukčije. 

Mobiteli kao naše digitalno "ja"

No kasnije bi, uz pomoć umjetne inteligencije, trebao početi mijenjati naš način interakcije s uređajima, dijelom tako što će neke od gnjavatorskih zadaća prebaciti na algoritam. 

Mobiteli i drugi gadgeti moći će predviđati naše potrebe i želje, uvjeren je Rubin, probirati koje obavijesti će nam prikazati odmah a koje kasnije temeljem doba dana i lokacije. Drugim riječima, nastojat će mobitel preobraziti u digitalnu verziju nas kako bi se mi mogli baviti drugim stvarima. 

Essential Phone proizvodi kineski Foxconn, iz kojeg također izlaze i iPhonei, a koji je investitor i partner u projektu. 

54-godišnji Rubin ima gotovo 20 godina iskustva u radu s mobitelima i pametnim telefonima. Predvodio je razvoj uređaja nazvanog Hiptop (kasnije Sidekick) koji je imao veliki zaslon, punu fizičku tipkovnicu i vrtio je aplikacije. Tijekom 2003. godine napravio je startup za mobilni softver Android, kojeg je dvije godine kasnije prodao Googleu. 

S Essentialom je krenuo prije tri godine. Projekt trenutno kasni mjesec dana zbog softverskih bugova i dugog procesa testiranja kod telekom operatora, piše Gadgets 360