POBUNA PROTIV ZAKONA

'Besplatan studij je laž i sedativizacija studenata'

Najava prosvjeda studenata u Splitu (2)

Najava prosvjeda studenata u Splitu (2)

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) odlučilo je da 6. srpnja kreće u štrajk, a s plenuma iste ustanove danas poručuju da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja u guranju zakona koristi jeftinim i neistinitim floskulama o besplatnom obrazovanju te defamiranjem profesora

U borbu za povlačenje prijedloga novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju, koje je oštro kritizirao veći dio hrvatske akademske zajednice, uključili su se ovih dana i Medicinski i Pravni fakultet u Zagrebu, no na njima bi obustava rada trebala krenuti od jeseni.

Fakulteti i organizator štrajka - Akademska solidarnost dobili su podršku i od rektora Zagrebačkog sveučilišta dr. Alekse Bjeliša, predsjednika RH dr. Ive Josipovića te nekih studentskih organizacija, a očekuje se da bi sutra i Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj sjednici mogao donijeti odgovarajuću odluku o obustavljanju studijskoga procesa.

Od početka štrajka na Filozofskom fakultetu neće se moći polagati ispiti, a ako se profesorima pridruži i administracija, pitanje je hoće li biti išta od upisa novih studenata.

Očekuje se uključivanje fakulteta u drugim gradovima

U narednim danima trima zagrebačkim fakultetima mogli bi se priključiti i brojni fakulteti u drugim gradovima.

Izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Splitu na istu temu održat će se u četvrtak, 7. srpnja, a članica splitske Akademske solidarnosti, prof. Merita Brčić kaže da njihov sindikalni ogranak vjeruje da će slične izvanredne sjednice sazvati i ostala fakultetska vijeća, posebice na onih 12 fakulteta koji su se javno izjasnili o odbacivanju zakona.

'Budući da su zakoni u saborsku proceduru otišli gotovo nepromijenjeni, osim nekih kozmetičkih korekcija, AS Split vjeruje da će i stav 12 splitskih fakulteta u borbi protiv zakona ostati nepromijenjen. Potrebno je napomenuti da se i na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu od 20. svibnja 2011, kada se raspravljalo o zakonima, raspravljalo o odbacivanju zakona u cijelosti ili o prihvaćanju zakona, ali uz temeljite izmjene, te izradu potrebne strategije, pa je jasno da je stav Senata Splitskog sveučilišta 'NE' ovakvim zakonima', rekla je prof. Brčić.

Studenti iz AS-a: Ministre, pali ste na ispitu!

U borbu protiv zakona sve više se uključuju i neke studentske organizacije.

Izražavajući podršku akademskim radnicima u njihovoj borbi protiv komercijalizacije obrazovanja, studenti Filozofskog u Zadru poručili su ministru znanosti Radovanu Fuchsu da je pao 'na ispitu iz izrade novih zakona kako iz teorijskog, tako i iz praktičnog dijela postigavši tek ocjenu FX. 'Vidimo se na sljedećem roku i nadamo se da ćete se taj put bolje pripremiti', ističu u svojem priopćenju studenti članovi sindikata Akademska solidarnost.

Studenti na Riječkom Filozofskom fakultetu pozvali su svoje kolege da se solidariziraju sa štrajkom jer on nije, kako kažu, izraz zaštite osobnih interesa zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti, već izraz zaštite javnog dobra, izraz zaštite i proširenja pristupa visokom obrazovanju, zaštite autonomije sveučilišta naspram političke vlasti te zaštite znanosti i obrazovanja od komercijalizacije.

'Jednako tako pozivamo sve zaposlenike pri fakultetskim institucijama da se pobrinu za svoje studente, kako bi se eventualna šteta koju bi štrajk izazvao što efikasnije i solidarnije sanirala. Čvrsto stojimo pri stavu da je takva šteta jednostavno neusporediva sa štetom koju će prouzročiti primjenjivanje i poštivanje novih zakona', poručuju Autonomni studenti iz Rijeke.

Ista udruga proziva i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja što je stao na stranu ministarstva i Vlade, oglušivši se na otpor akademske zajednice.

Besplatan studij je jeftina floskula!

Plenum FFZG-a upozorio je pak danas da je obećanje ministarstva da će visoko obrazovanje novim zakonima postati besplatno samo jeftina floskula.

'Naime, članci 48. i 49. prijedloga Zakona o visokom obrazovanju ne propisuju potpuno javno financirano obrazovanje nego vješto stilski i nomotehnički zabašuruju prave intencije zakona', ističe u priopćenju plenum.

'Ministrovoj volji i ovisnosti o proračunskim sredstvima ostavlja se uređenje pravilnika o vrstama i razinama prava iz studentskog standarda u što ulaze i upisnine. S obzirom na dosadašnju fiskalnu neodgovornost MZOŠ-a, pravilnik će se mijenjati pri svakom donošenju i eventualnom rebalansu proračuna te stanje neće biti bitno drukčije od današnjeg. Spomenuti članci zakona stvaraju okvire u kojima će izvršna vlast u dosluhu s privatnim kapitalom imati potpunu kontrolu pri određivanju iznosa i uvjeta plaćanja upisnina. U preambuli prijedloga zakona, među ostalim, stoji i da će izvanredni studenti koji čine 30 posto studentske populacije plaćati neograničene iznose školarina.

Plenum upozorava da prijedlozi ne donose potpuno javno financirano obrazovanje bez obzira na javnu kampanju MZOŠ-a i nekih medija koja je 'usmjerena sedativizaciji studentske populacije prodavanjem jeftinih floskula o protivnicima besplatnog obrazovanja i javnim pozivima na denuncijaciju cijele akademske zajednice zbog pojedinačnih kriminalnih slučajeva' na koje su, kako kažu, upućivali još u ožujku po objavi državne revizije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!