punjač u akciji

Baterija smartfona se brzo troši? Možda je stvar u ovome

04.11.2018 u 10:01

Bionic
Reading

Razloga za ovaj neslavni trend je mnogo, a glavni je prenapredna tehnologija s kojom baterije sve teže hvataju korak

Koliko često posežete za punjačem? Ako pitate The Washington Post, trendovi s baterijama definitivno ne idu niz dlaku korisnicima koji sve češće traže superiorne značajke uz sve manju potrošnju energije. Istina je, doduše, ta da čim uređaji troše više energije sa naprednim procesorima, više memorije i zahtjevnijim ekranima, tim ćete vi morati sve češće sa sobom nositi dodatne baterije i džepne punjače.

TEHNO SAVJETI

Evo kako sve uništavate svoj smartfon, a da toga možda niste ni svjesni

Pogledaj galeriju

U nedavnom testu, gore spomenuta redakcija napravila je opsežni test najpopularnijih smartfona u SAD-u. Svi telefoni bili su postavljeni na istu svjetlinu ekrana te im je naređeno da učitavaju stranice. Kao što se očekivalo, novi uređaji nisu došli ni približno onim starima.

Što se novijih uređaja tiče, iPhone XS je izdahnuo 21 minutu prije iPhonea X, dok je najveći pomak (prema gorem) zabilježio Google Pixel 3 koji je trajao čak sat i pol kraće od Pixela 2.

Što se novijih uređaja tiče, jedini pravi izuzetak bio je iPhone XR koji koristi LCD umjesto sve popularnijeg OLED panela - on je premašio prijašnje uređaje, kao i brojne novije flagshipe. XR prema testu nudi 25 sati razgovora, 15 sati interneta, 16 sati video reprodukcije i 65 sati zvučne reprodukcije.

Nadim Maluf, izvršni direktor Qnovoa, kompanije kojka se bavi optimizacijom baterija, rekao je Washington Postu da se baterije svake godine poboljšavaju za 'oko pet posto', no da sama potrošnja energije kod smartfona raste puno brže. Washinton Post je pri ovom testu konzultirao kolege iz Tom's Guidea i CNETA te došao do zaključka da visoko rezolucijski OLED ekrani imaju velik utjecaj na dugovječnost baterija.