VOZI, MIŠKO...

Autobusi bez vozača stižu nam u susjedstvo!

10.05.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Tehnološka senzacija iz Beča - mini autobusi bez vozača kreću s testiranjem od 2018. godine u bečkoj četvrti Aspern

Beč bi u javni prijevoz pored metroa, tramvaja i autobusa uskoro trebao dobiti i prvu autobusnu liniju na kojoj će prometovati autobusi bez vozača. Projekt će financirati Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien. U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut AIT (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu KFV (Kuratorium für Verkehrssicherheit), Organizacija za kontrolu kvalitete TÜV Austria, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa Navya.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima. Testiranje autonomnog mini-busa Navya Arma s električnim pogonom već je započelo, a veliki broj partnera na projektu svjedoči o kompleksnosti projekta.

Navya Arma minibus Autor: Navya

Razvoj senzora pri tome je podjednako važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, a tu je i neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. ‘Razvijamo rješenja za sigurnu interakciju između putnika i autobusa. Želimo autobus ‘naučiti’ da prepozna osobe i objekte’, izjavio je Wolfgang Ponweiser s Austrijskog tehnološkog instituta. Projekt će startati u ljeto ove, a planirano je da nova autobusna linija s dva mini-busa za po jedanaest osoba u Beču počne prometovati 2018. godine.