PILOT PROJEKT

Prvi autonomni Nissani već su na cestama Europe

28.02.2017 u 07:22

Bionic
Reading

Nissan je u Londonu predstavio svoje testne prototipe autonomnih vozila sljedeće generacije koji su ujedno i električni automobili

Ovo je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na cestama u Europi. Nissan je već proveo testiranje u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi iskušao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama. Ovu tehnologiju među ostalima, čine radar koji upotrebljava milimetarske valove, laserski skeneri, kamere, računalni čipovi velikih brzina te posebno HMI sučelje (sučelje čovjek-stroj, engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućuje autonomnu vožnju autocestama i gradskim cestama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacijski sustav.

Naravno, kao i kod ostalh autonomnih automobila, za upravljačem i dalje mora sjediti čovjek koji nadgleda sve. Londonski test uslijedio je nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan Leaf biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje Propilot koja omogućuje autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim cestama. Prošle je godine Nissan u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom Propilot. Tehnologija za autonomnu vožnju u više prometnih traka omogućit će automatsko prestrojavanje vozila. Njezino uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sustava za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u križanjima planirano je za 2020. godinu.

  • +5
Autonomni Nissan Leaf Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan