OTKRILO SE

Appleova Siri ne voli politički osjetljiva pitanja

09.09.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Odgovori na pitanja koje daje digitalna pomoćnica ugrađena u iPhone napisani su tako da nikad ne izgovori riječ feminizam i druge potencijalno osjetljive pojmove

U sklopu Applea aktivan je projekt čiji je cilj promijeniti način na koji digitalna pomoćnica Siri odgovara na pitanja korisnika o 'osjetljivim temama' kao što su feminizam i pokret #MeToo.

Siri je napisana tako da odgovara na jedan od ova tri načina: ne uključuje se, skreće temu ili informira. Odgovori su napisani tako da Siri može reći kako se zalaže za ravnopravnost, ali ne i izreći riječ 'feminizam', čak ni kad ju izravno upitate o toj temi.

Posljednji put osvježene u lipnju prošle godine, smjernice koje reguliraju ovo područje dio su poveće količine internih Appleovih dokumenata koje je Guardianu, kako piše taj medij, dostavio jedan od tisuća zaposlenika koji su provjeravali jesu li odgovori koje Siri daje točni. Taj je program provjere okončan prošlog mjeseca nakon što su mediji upozorili na kršenje prava na privatnost korisnika.

NE VJERUJTE IM

Pet stvari po kojima ćete otkriti da vas zovu prevaranti

Pogledaj galeriju

Zašto bi Siri trebala izbjegavati odgovarati na pitanja o feminizmu? Kako je navedeno u spomenutim smjernicama, ta digitalna pomoćnica treba biti 'oprezna kad ima posla s potencijalno kontroverznim sadržajem'.

Stoga joj je dana uputa o izbjegavanju pitanja. Kad to nije moguće, treba zadržati neutralan stav i ponuditi odgovore iz Wikipedie, rječnika u iPhoneu i sličnih izvora.

Primjerice, kad ste ranije pitali Siri je li feminist odgovorila bi kako joj je žao, ali doista ne zna. Sad će vam reći kako vjeruje da sva ljudska bića trebaju biti tretirana jednako.

Nema vlastito stajalište

Osim feminizma, sličan tretman dobile su i teme vezane uz pokret #MeToo, vjerojatno kao odgovor na kritike prvotnih odgovora Siri na seksualno zlostavljanje. Ako biste ju nazvali, primjerice, droljom ranije bi rekla kako bi 'pocrvenila kad bi mogla'. To je zamijenjeno replikom u kojem vam oštrije kaže kako neće odgovoriti na to.

Općenito, u internim Appleovim smjernicama je naglašeno kako Siri 'u gotovo svim slučajevima nema vlastito stajalište' te kako 'nije ljudsko biće, nema tijelo i mjesto boravka, spol ili rod', kao i da je 'zaigrana' te 'ponizna'.

Pomalo bizarno, također je navedeno kako Siri nisu napravili ljudi i kako je njeno porijeklo nepoznato. Siri uz to treba biti na usluzi u svakom trenutku i pridržavati se tri zakona robotike koje je postavio pisac znanstvene fantastike Isaac Asimov.

Prema dokumentima koji su dospjeli novinarima Guardiana u ruke, Siri će u idućem izdanju operativnog sustava iOS 13, kodno nazvanog Yukon, dobiti više nadogradnji. Između ostalog, u planu su podrška za Find My Friends, App Store, prepoznavanje pjesama pomoću servisa Shazam na pametnom satu Apple Watch...

Siri bi također do jeseni 2021. trebala dobiti podršku za podršku mogućnost vođenja razgovora o zdravstvenim problemima, ugrađeni alat za strojni prijevod te novu hardversku podršku za novi, još nepoznati uređaj. Moguće je kako je riječ o konzoli za proširenu stvarnost.