VIRUS POD KONTROLOM?

Apple ponovno pokreće proizvodnju iPhonea u Kini

28.02.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je kako tvornice u kojima se proizvode uređaji te tvrtke ponovno otvaraju vrata nakon što su u Kini 'stavili koronavirus pod kontrolu'

U razgovoru za Fox Business Tim Cook je naglasio kako su brojevi zaraženih i preminulih osoba u padu iz dana u dan pa je stoga optimističan.

Tvornice ponovno počinju s radom i hvataju zalet kako bi nadoknadile propušteno. Trenutno su, prema njegovim riječima, ' trećoj fazi vraćanja u redovno stanje'.

Tehnički gledano, Cook je u pravu - porast broja zaraženih koronavirusom u Kini doista je u padu, prema podacima kineskih vlasti.

iPhone 11 Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ali, također se pojavljuju novi slučajevi u drugim dijelovima svijeta, primjerice Južnoj Koreji, Italiji i Iranu. Nekoliko slučajeva zabilježeno je i kod nas. Stoga je moguće kako će koronavirus imati veći učinak na globalnu ekonomiju nego što se danas čini.

Ne treba smetnuti s uma ni okolnosti u kojima stiže Cookova objava. Vrijednost dionice Applea i drugih tehnoloških tvrtki u padu je zadnjih nekoliko dana pa ne treba isključiti mogućnost kako je riječ o pokušaju smirivanja investitora.

Tijekom proteklog tjedna iz Applea je stigla najava kako će globalne posljedice epidemije koronavirusa dovesti do smanjenja prihoda u drugom ovogodišnjem tromjesječju, dijelom zbog zaustavljanja proizvodnje iPhonea i njenog sporijeg povratka u normalu nego što se očekivalo, piše Verge.