NOSIVO RAČUNALSTVO

Apple patentirao pametni prsten, što je sljedeće?

06.10.2015 u 08:05

Bionic
Reading

U novom patentu diva iz Cupertina opisan je pametni prsten u kojem će biti mikrofon, kamera, zaslon i druge značajke kakve danas nude pametni telefoni i satovi

Zahtjev za patent pod nazivom 'Devices and Methods for a Ring Computing Device' objavio je američki Patent and Trademark Office.

U njemu je opisan uređaj iz kategorije nosivog računalstva koji možete nositi na prstu umjesto na zapešću. Poput današnjih pametnih satova, pametni prsten djelomično bi funkcionirao samostalno, ali bi mogao biti korišten i za kontrolu te pristup vašem pametnom telefonu.

Appleov pametni prsten nudio bi značajke već uključene u Apple Watch - mali zaslon, ugrađeni mikrofon, senzore pokreta i haptičku povratnu spregu kako bi mogao vibrirati (ili nas na druge načine obavještavati) u određenim situacijama.

S prstenom biste komunicirali tapkanjem i dodirivanjem, kao i govorom. Biometrički senzor mogao bi detektirati kako držite ruku i u kojem je položaju, pa biste mogli aktivirati pojedine funkcije, recimo savijanjem prsta.


Osim smartphoneom, pametni prsten mogao bi upravljati drugim uređajima, poput pametnog televizora, prijenosnog ili tablet računala, Apple TV-a, pametnim kućanskim uređajima, pa čak i sustavima za reprodukciju multimedijskih sadržaja u vašem vozilu.

Moguće je da će poslužiti i za prijenos virtualnih vizitki tijekom rukovanja (ukoliko obje strane koriste pametni prsten). Na isti način bi mogla biti omogućena razmjena poruka, informacija, pa i novca.

Među ograničavajućim čimbenicima svakako je iznimno mali zaslon. No tu su i duljina trajanja baterije, kao i pitanje treba li nam uopće takav uređaj.

Nekoliko sličnih proizvoda već postoji, iako ih se uglavnom koristi za kontrolu ili pristup pametnom telefonu. Tvrtka Ringly u ponudi ima niz pametnih prstenova koji vas mogu upozoriti na dolazeće pozive, e-mailove, SMS-ove i tome slično, a uređaj iRing reagira na pokrete ruke i time omogućava upravljanje reprodukcijom glazbe na uređaju s operativnim sustavom iOS.