STIGLA JE ZAKRPA

Apple je konačno objavio ispravak vrlo neugodnog 'indijskog' buga

20.02.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što je ogroman broj korisnika Appleovih uređaja prigovorio na opasni bug koji blokira aplikacije, Apple je reagirao te objavio službenu zakrpu za sve svoje operativne sustave

Trebalo im je nekoliko dana, no Apple je konačno izdao zakrpu za bug koji je uzrokovao brojne probleme vlasnicima njihovih proizvoda. Kompanija je izdala verziju za iOS, macOS i watchOS kako bi popravila grešku koja je uzrokovala pad sustava ili aplikacije nakon zaprimanja specifičnog indijskog slova u aplikacijama za čavrljanje - no prije svega iMessageu, Safariju i app storeu.

Korištenje slovnog znaka na jeziku Telugu uzrokovalo je rušenje aplikacija poput iMessagea, WhatsAppa, Twittera, Facebook Messengera, Gmaila i Outlooka, dok su Skype i Telegram ostali nedirnuti. Greška je najviše glavobolja uzrokovala vlasnicima iPhonea čije su se aplikacije nastavile rušiti čak nakon ponovnog pokretanja uređaja.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Brza zakrpa

Na taj su način vlasnici uređaja doslovno bili blokirani od korištenja appova, s time da je jedino rješenje bilo izbrisati poruku putem drugog uređaja. Štoviše, slovo je moglo srušiti čak i cijeli iOS SpringBoard koji pokreće glavni ekran operativnog sustava.

S obirom da je problem navodno uzrokovao probleme i u App Storeu, Apple je dodao i tvOS nadogradnju. Prema službenom glasilu kompanije, zakrpa u distribuciju kreće danas, što znači da ako imate iPhone, svesrdno predlažemo da ju skinete čim vam postane dostupna.