TIJEKOM JESENI

Američka vojska testirat će GPS sustav otporan na ometanje

10.06.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Ometanje signala za GPS moglo bi donijeti velike probleme Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji se u značajnoj mjeri oslanjaju na taj sustav u raznim aspektima ratovanja

Tijekom jeseni pripadnici američke vojske testirat će sustav za GPS kojeg navodno nije moguće ometati, a kao odgovor na navodne ruske sustave koji ometaju signal GPS-a u Europi i drugdje.

Ometanje signala za GPS moglo bi donijeti velike probleme Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji se u značajnoj mjeri oslanjaju na taj sustav u raznim aspektima ratovanja, od prebacivanja postrojbi do upravljanja projektilima i bespilotnim letjelicama.

Korisni savjeti

Punjač vam je najbolji prijatelj? Ovako ćete bateriju vašeg pametnog telefona natjerati da radi duže

Pogledaj galeriju

Prošle jeseni su SAD i zemlje članice saveza NATO održali veliku zajedničku vježbu 'Trident Juncture' u Norveškoj. Cilj vježbe bio je provjeriti razinu spremnosti i obuke velike višenacionalne koalicije. Tijekom vježbe primjećeno je ometanje signača za GPS, što su finski i norveški dužnosnici pripisali Rusiji.

U travnju 2018. godine američki dužnosnici su optužili rusku vojsku za ometanje sustava koji koriste GPS za upravljanje bespilotnim letjelicama u Siriji.

Pripadnici Druge konjičke pukovnije u Njemačkoj testirat će uređaje novog sustava tijekom ove jeseni. Američka vojska navodno istražuje mogućnosti razvoja Inertial Navigational Systems (INS) koji bi mogli poslužiti kao pričuva, piše Verge.