TIJEKOM JESENI

Američka vojska testirat će GPS sustav otporan na ometanje

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.06.2019 13:52
  • Objavljeno 10.06.2019 u 13:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: US Army Photo / Alamy

Ometanje signala za GPS moglo bi donijeti velike probleme Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji se u značajnoj mjeri oslanjaju na taj sustav u raznim aspektima ratovanja

Tijekom jeseni pripadnici američke vojske testirat će sustav za GPS kojeg navodno nije moguće ometati, a kao odgovor na navodne ruske sustave koji ometaju signal GPS-a u Europi i drugdje.

Ometanje signala za GPS moglo bi donijeti velike probleme Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji se u značajnoj mjeri oslanjaju na taj sustav u raznim aspektima ratovanja, od prebacivanja postrojbi do upravljanja projektilima i bespilotnim letjelicama.

Korisni savjeti

Punjač vam je najbolji prijatelj? Ovako ćete bateriju vašeg pametnog telefona natjerati da radi duže

Pogledaj galeriju
8

Prošle jeseni su SAD i zemlje članice saveza NATO održali veliku zajedničku vježbu 'Trident Juncture' u Norveškoj. Cilj vježbe bio je provjeriti razinu spremnosti i obuke velike višenacionalne koalicije. Tijekom vježbe primjećeno je ometanje signača za GPS, što su finski i norveški dužnosnici pripisali Rusiji.

U travnju 2018. godine američki dužnosnici su optužili rusku vojsku za ometanje sustava koji koriste GPS za upravljanje bespilotnim letjelicama u Siriji.

Pripadnici Druge konjičke pukovnije u Njemačkoj testirat će uređaje novog sustava tijekom ove jeseni. Američka vojska navodno istražuje mogućnosti razvoja Inertial Navigational Systems (INS) koji bi mogli poslužiti kao pričuva, piše Verge.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!