IPAK MONOPOL?

Američka vlada blokirala AT&T-ovu kupovinu T-Mobilea

01.09.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Američka vlada pokrenula je u srijedu sudski spor kojim je blokirala AT&T-ovu kupovinu T-Mobilea USA, američkog ogranka Deutsche Telekoma, navodeći kao razlog moguće narušavanje natjecanja na tržištu mobilne telefonije

Dužnosnici ministarstva pravosuđa upozorili su da bi ta transakcija imala katastrofalne posljedice po potrošače.

'Tim bi spajanjem 90 posto tržišta bilo pod kontrolom samo tri operatera dok bi se konkurencija među preostalim tvrtkama ublažila u svim dimenzijama, uključujući cijenu, kvalitetu i inovacije', kazao je novinarima zamjenik glavnog tužitelja James Cole.

Sudski spor pokrenut je samo pet mjeseci nakon najave transakcije, pri čemu je jedan izvor blizak slučaju kazao da je usprkos iznenađujućem tajmingu uistinu riječ o pokušaju da se blokira 'načelno loš' sporazum a ne o pukom taktičkom manevru da se od AT&T-a izmame značajni ustupci.

U ministarstvu pravosuđa kazali su da su spremni razmotriti prijedloge kojima bi se otklonile njihove dvojbe ali su dodali da očekuju prebacivanje spora na savezni sud.

Potez ministarstva pravosuđa iznenadio je operatere. Ako AT&T ne uspije pobiti optužbu, suočit će se s velikim troškovima, budući da će sukladno početnom dogovoru matičnoj tvrtki T-Mobilea Deutsche Telekomu morati platiti oko šest milijardi dolara u gotovini i ostaloj imovini.

Sudski spor mogao bi potrajati mjesecima i stajati milijune dolara.

Izvor blizak jednom od operatera kazao je da će možda morati ponuditi prodaju do 25 posto imovine novonastale kompanije, u odnosu na trenutno predviđenih do 10 posto.