STIGLA TUŽBA

AMD nam je lagao o svojim čipovima?

09.11.2015 u 16:39

Bionic
Reading

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača čipova morat će se pred sudom braniti od optužbi kako je lažno oglašavao broj jezgri u svojim čipovima iz serije Bulldozer

U tužbi je navedeno kako procesori Bulldozer imaju osam jezgri, no kako oni u stvari funkcioniraju kao četiri. Za to je u najvećoj mjeri odgovorna AMD-ova mikro-arhitektura, zbog načina na koji odvojene jezgre funkcioniraju u sklopu procesora. Dok jedan procesor doista može imati osam jezgara, one su pojedinačno bile modificirane tako da ne mogu raditi zasebno.

U čipu iz serije Bulldozer prisutno je osam jezgri, no brojne okolne komponente dijeli druga jezgra. To je zbog AMD-ove modularne tehnologije, u kojoj dvije jezgre rade jedna uz drugu uz poboljšanu optimizaciju.

Bulldozer su napravili tako što su poskidali komponente s dvije jezgre i od ostatka napravili jedinstven 'modul'. No, zbog toga što su uklonili pojedine komponente iz dvije jezgre kako bi napravili novi modul te dvije jezgre više ne rade zasebno. Zato ne mogu obraditi osam naloga istovremeno i nezavisno kako se tvrdi.


AMD trenutno osporava navode optužnice prema kojima je obmanuo manje upućene kupce, tvrdeći kako dizajn tih modula ima minimalan učinak na performanse čipa.

Kako AMD nije javno oglasio svoj dizajn, moguće je kako krše zakonske odredbe vezane uz zaštitu potrošača i nepoštenu konkurenciju te kako bi mogli biti proglašeni krivima za lažno oglašavanje, prijevaru, kršenje uvjeta jamstva, neodgovorno i krivo predstavljanje, kao i nepravedno bogaćenje. Kazna bi mogla biti minimalno pet milijuna dolara.

Više:Neowin