GEJMERSKA ZVIJERKA

AMD kreće u rat protiv Nvidije premijskom grafičkom karticom 'RX Vega'

01.08.2017 u 13:47

Bionic
Reading

AMD je prošlih nekoliko godina proveo proizvodeći grafičke kartice za gejmere plitkog džepa, no njihova najnovija visokobudžetna kartica napravljena je da sve to promijeni

Nakon zbilja puno procurenih informacija i dugotrajnog nabrijavanja, AMD je konačno predstavio grafičke procesore temeljene na novoj moćnoj arhitekturi Vega. Radeon RX Vega donosi nam niz nadogranji koje će konačno moći konkurirati skupljim konkurentima iz Nvidije. Nove kartice donose nadograđene engine za geometriju i piksele, superbrzi kontroler za cache memoriju, kao i podršku za više podatkovnih operacija po ciklusu.

Ukratko - Vega obećava dvostruko brže performanse u odnosu na dosadašnju liniju hardvera Radeon, što nije baš neka usporedba uzmemo li u obzir performanse trenutno dostupnih AMD-ovih grafičkih kartica. Ono što je ohrabrujuće je činjenica da kompanija nastoji konkurirati vrlo dobro uspostavljenoj liniji grafičkih kartica iz Nvidije.

Što je pod poklopcem?

Na žalost znatiželjnika, AMD je trenutno relativno tajnovit što se benchmarkova tiče, već nastoji u prvi plan gurnuti sirove performanse. Najbrži modeli kartica trebali bi raditi u minimalno 53 sličice u sekundi pri igranju zahtjevnih igara na ultra širokom monitoru rezolucije 1440p. Ovo je, naglašavamo, brže od 45 sličica u sekundi s kojima smo se susreli kod Nvidijine GeForce GTX 1080. AMD očigledno nastoji pokazati svoju kompetitivnu stranu, što jedimo može sloviti dobro za krajnjega korisnika - sve dok najmoćnije kompanije nastoje međusobno konkurirati, kupci će dobijati kvalitetnije i raznovrsnije proizvode.

RX Vega podržava prikaze rezolucije 5K, kao i hardverski ubrzani prikaz videa u 4K VR-u. Ako kupite najbržu karticu, u njoj ćete dobiti i vodeno hlađenje, što je zbilja super stvar. Ono što nije baš toliko super su predložene cijene.

Predstavljanje Radeon RX Vega videokartice Izvor: Društvene mreže / Autor: AMD

Stvar je u ponudi

Nova linija premijskih grafičkih kartica iz AMD-a počinje sa cijenom od 399 eura za RX Vega 56 (koja je ime dobila po 56 računalnih jedinica) i 499 eura za Vegu 64 Air Cooler. AMD također predstavlja i takozvane 'Radeon pakete' u kojima će obožavatelji igara pored kartice moći pronaći i dvije videoigre (verzija za SAD dolazi uz Prey i novi Wolfenstein), kao i popust na Samsungove ultra-wide monitore i Ryzen 7 plus matične ploče. U ovom paketu morat ćete doplatiti 100 eura kako biste dobili Vegu 56 i 64, a najmoćnija Radeon 64 Liquid Cooled može se nabaviti jedino sa Radeon Packom. Kartice serije RX Vega su najavljene za 14. kolovoz.