APLIKACIJA I NARUKVICE

Agrokorova nagodba u Ciboni bit će rijetko viđeni tehnološki događaj, otkrivamo detalje

03.07.2018 u 16:15

Bionic
Reading

Kako bi olakšala postupak glasovanja, Agrokorova tvrtka mStart razvila je posebnu besplatnu aplikaciju m2voting za uređaje s Androidom ili iOS-om

Ročište i glasovanje o nagodbi vjerovnika Agrokora - zakazano za srijedu 4. srpnja u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu - bit će specifično ne samo po ogromnom broju vjerovnika (njih ukupno 3069), već i po tome što će glasovanje biti obavljeno - elektronički.

Koliko nam je poznato, to će biti jedan od tek nekoliko sličnih informatičkih događaja bez premca u dosadašnjoj hrvatskoj povijesti.

  • +13
Predaja teksta nagodbe u Agrokoru na Trgovački sud u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Korisničko ime i lozinka na licu mjesta

Agrokorova tvrtka mStart razvila je posebnu besplatnu aplikaciju m2voting za uređaje s operativnim sustavom Android (Google Play), odnosno iOS (App Store). Uz aplikaciju je izdala upute za rukovanje.

Aplikacija opisana kao elektronički sustav za interaktivno glasovanje u realnom vremenu na Googleovu trgovinu Play postavljena je 21. lipnja. Namijenjena je vlasnicima uređaja koji koriste operativni sustav Android, izdanje 4.1 ili novije. Dosad je zabilježila pedesetak instalacija, a traži pun pristup mreži i ima ugrađen roditeljski nadzor.

Kako bi aktivirali aplikaciju, vjerovnici će u aplikaciju morati unijeti korisničko ime i lozinku te koristiti posebnu narukvicu, što će dobiti prilikom registracije.

Tko je glasovao - glasovao je

Aplikacija će biti aktivirana tek kad počne glasovanje. Ako netko od vjerovnika izađe iz Draženove dvorane, aplikacija će se deaktivirati, pa će ju biti potrebno ponovno aktivirati. Ukoliko korisnik zastupa više vjerovnika, bit će potrebno primijeniti isti postupak glasovanja za svakog vjerovnika pojedinačno. Tko propusti dati glas dok traje glasovanje, izgubit će pravo na to.

Svim vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom bit će osiguran pristup uređajima s kojeg mogu glasovati, kao i tehnička pomoć, najavili su iz Agrokora. Može se pretpostaviti kako se isto odnosi na one koji koriste uređaje izvan Appleova i Googleova carstva.

Izrasli iz odjela za informatiku

Tvrtka mStart postoji od rujna 2007. godine. Pokrenuta je s 20 tisuća kuna osnivačkog kapitala, koji je tri godine kasnije podebljan s nemalih sto milijuna kuna.

Prvotno je zamišljena kao telekom operator, no iz Agrokorova odjela za informatiku izrasla je u jednog od najvećih domaćih sistem integratora, iako još uvijek malo posluje izvan okvira samog koncerna.

Sjedište tvrtke je u Zagrebu, s timovima u Beogradu, Nišu, Sarajevu i Ljubljani. U 2016. su imali 242 zaposlena, odnosno 280 s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom. Tvrtku vodi Mate Krpan.

Našli se među blokiranima

U godišnjem izvješću o poslovanju za 2016. prijavili su 236.849.314 kuna prihoda, a gotovo sav prihod stigao je od povezanih poduzeća. Operativna dobit (EBITDA) pala je s 53 milijuna na 12,8 milijuna kuna, što je dovelo do gubitka prije oporezivanja od 5,5 tisuća kuna, odnosno 13,1 tisuću kuna nakon oporezivanja zbog ispravka vrijednosti potraživanja od kupaca koja su porezno nepriznata. Bez toga bi, kako je navedeno, imali 34,6 milijuna kuna dobiti.

Godinu prije zaključili su sa 178,7 milijuna kuna prihoda i 38,64 milijuna kuna neto dobiti te 188 zaposlenih.

Ambicija nije nedostajalo. S Microsoftom su, recimo, sklopili strateško partnerstvo o plasmanu rješenja mCRM na regionalno tržište. Svojedobno su se uključili u akceleratorski program Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, čiji su startupovi trebali testirati svoja rješenja u Agrokoru.

Kad su počeli problemi u matičnom koncernu, našli su se na popisu blokiranih tvrtki, a nagađalo se i o prodaji, navodno za 25-35 milijuna eura.