ZA KONZOLE I PC!

ADATA ima opaki SSD namijenjen gejmerima

22.02.2017 u 08:47

Bionic
Reading

ADATA Technology, proizvođač visokoperformansnih DRAM modula, NAND flash proizvoda i dodatne opreme za mobilne uređaje, predstavio je SSD XPG SX950 i njemu pripadajuće kućište za pogon EX500 u gejmerskom stilu

SX950 ima 960 GB 3D MLC NAND-a i pogoni ga SMI kontroler. Prilikom njegove proizvodnje koristi se prilagođena ADATA-ina tiskana pločica i posebno strog postupak sortiranja čipova kako bi se osiguralo da SSD može duže funkcionirati pod većim opterećenjem. Performanse čitanja dosežu 560 MB/s, a pisanja 530MB/s. S prepoznatljivim izgledom karakterističnim za liniju proizvoda XPG, EX500 je sa svojim pripadajućim teksturiranim kućištem te živahnim i pomalo agresivnim izgledom namijenjen igračima i moderima kućišta.

Dolazi s razmaknicom i nosačem za laku montažu na stolna i prijenosna računala. Za korisnike koji bi htjeli SX950 koristiti kao vanjski pogon za pohranu EX500 predstavlja privlačno i trajno kućište koje se lako montira i odmah se uparuje sa stolnim i prijenosnim računalima te igraćim konzolama putem USB-a 3.1.

ADATA dovršava svoj prijelaz na memoriju u stogu ili 3D NAND. To omogućuje proizvodnju SSD-ova većeg kapaciteta bez potrebe za povećanjem cijena za krajnje korisnike. SX950 koristi robusni 3D MLC (multi-level cell, višerazinski ćelijski) NAND flash i SMI kontroler. Korisnici mogu birati između verzija pogona SX950 kapaciteta 240 GB, 480 GB i 960 GB. 3D NAND nije samo gušći (nudi veći kapacitet), nego je i otprilike 10 % brži od 2D NAND-a, pa SX950 nadmašuje svog prethodnika, model SX930, postižući brzinu čitanja od 560 MB/s i pisanja od 530 MB/s.

SMI kontroler i ADATA-in firmware su testirani s nekim od najzahtjevnijih naslova za PC i konzole. SX950 ima SLC predmemoriju i DRAM međuspremnik predmemorije radi održavanja brzina i dužih razdoblja visokog opterećenja kao što su tijekom streaminga sadržaja u igrama s otvorenim svjetovima, streaminga tekstura, pa čak i učitavanja velikih levela. Da bi se produžio vijek trajanja SSD-a, ADATA je u firmware uvrstio algoritme za oblikovanje podataka i raspodjelu trošenja hardvera. Podržan je i RAID modul radi lakše integraciju u velika polja diskova.

U kućište agresivnog izgleda EX500 namijenjeno strastvenim igračima koji žele povećati kapacitete za pohranu može se umetnuti bilo koji 2,5-inčni SSD/tvrdi disk. Montaža bez upotrebe alata, sigurnosno zaključavanje i konstrukcija otporna na udarce čine ovaj SSD koji nudi visoke brzine prijenosa putem USB-a 3.1 savršenim za igrače kod kuće i u pokretu. EX500 je zahvaljujući značajci „plug and game“ kompatibilan s PS-om 4, Xboxom One i PC-jem.

Za više informacija posjetite službene stranice ADATA.