ISPROBALI SMO

Acer Liquid Jade na pragu je prve lige

21.10.2014 u 07:19

Bionic
Reading

Acerov pokušaj stvaranja vlastite perjanice nije u potpunosti uspio, ali je rezultirao prilično dobrim pametnim telefonom srednje klase, razmjerno niske cijene

Moram se odmah na početku ograditi - uređaj o kojem pišem nećete vidjeti na domaćem tržištu, barem ne u ovom izdanju.

Naime, iz Acerovog predstavništva za Hrvatsku na testiranje je stigla po specifikacijama slabija inačica, s jednim GB RM-a i osam GB memorije za pohranu. Jača verzija, koju će biti moguće kupiti kod nas, imat će duplo više i jednog i drugog te koštati sto kuna više. Pa imajte to u vidu dok čitate.

Acer je inače poznat po jeftinijim uređajima, ponajviše prijenosnim računalima. Pametnim telefonima se bavi u posljednjih nekoliko godina (o modelu Liquid Z5 sam nedavno pisao), no još čeka pravi veliki uspjeh.


Liquid Jade je, dojma sam, u tom smislu hvale vrijedan pokušaj, ali vjerojatno ne i dovoljan. U segmentu tržišta u koji se pokušava ugurati vlada prilično velika gužva pa treba imati ono nešto što uređaj izdvaja od ostalih. Jade to nema, iako nije bez kvaliteta.

Jedna od njih je izgled. Iako plastičan, ne djeluje jeftino i ugodan je na dodir. Lijepo je oblikovan, zaobljen i zaglađen gdje god je to bilo moguće, s elegantnim obrubom srebrne boje. Tanak profil (7,5 milimetara) kvari jedino ispupčenje straga u koje je smještena kamera.

Sjajni, reflektirajući plastični poklopac također ostavlja dobar dojam, mada se ne nosi baš najbolje s otiscima prstiju tijekom duljeg korištenja, tako da računajte na češće brisanje i čišćenje.

Ne bih ga baš bez dodatne zaštite niti nosio u džepu s kovanicama i sličnim predmetima. Staklo je Corningovo, Gorilla 3, pa ne bi smjelo biti problema, ali nisam uvjeren da bi poklopac se dobro nosio s ičim što ga može ogrebati.

Kao i većina novijih modela smartphonea, Jade je vrlo lagan (110 grama). Nosio bih ga u džepu skupa s mojim Prestigiom, pa se znalo događati da zaboravim kako u džepu imam još jedan mobitel nakon što bih Prestigio izvukao van. Koliko je to dobro ili loše, prosudite sami. Malo me hvatala paranoja da ću ga izgubiti, a da neću ni primijetiti da ga nema dok ne bude prekasno.

Raspored tipki i utora je manje-više standardan. Gumb za uključivanje i utor za slušalice su na vrhu, za volumen desno, mikro SD i dual SIM (u istom utoru) lijevo, dok je mikro USB pri dnu uređaja.

Kao i s modelom Liquid Z5, korištenje utora tražilo je više truda no što je to inače slučaj. Zašto u Aceru inzistiraju na tome i u skupljim modelima (ili uopće), nije mi jasno. Kako bi se što više naglasila zaobljenost uređaja, tipka za volumen maksimalno je uvučena u kućište mobitela. Zbog toga je ponekad treba tražiti kako bi je se koristilo. Neko drukčije rješenje bilo bi dobro došlo.

Zaslon je IPS LCD, dijagonale pet inča (12,7 centimetara), razlučivosti 1.280 puta 720 piksela (294 ppi). Daje dobar kontrast i reprodukcija boja te solidan pregled iz različitih kutova. Pokazao se odličnim za gledanje videa u visokoj rezoluciji. Tehnologija Zero Air Gap trebala bi pomoći pri korištenju na otvorenom, no ne mogu reći kako sam primijetio neku naročito veliku razliku u odnosu na modele koji ju ne koriste.

Glavna kamera dolazi s nemalih 13 megapiksela, f/1.8, LED bljeskalicom, autofokusom te softverskim điđa-miđama kao što su prepoznavanje lica, digitalni zum, uređivanje fotografija i geotagiranje. Snimit će i video rezolucije 1.080 p.

Unatoč tome, daje fotografije osrednje kvalitete, s izrazito puno šuma u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Poslužit će za dijeljenje na Facebooku, ne i za puno više od toga.

Prednja kamera ima dva megapiksela. Tu je, kako to već biva, reda radi.


Jade pokreće standardni četverojezgreni procesor na 1,3 GHz, podržan (u ovom slučaju) s gigabajtom RAM-a. Fino se nosio s multitaskingom i videom, nešto je sporije otvarao kameru i s njome vezane aplikacije. Zanimljivo, nije se osjetno grijao pri intenzivnijem korištenju.

Model koji će u prodaju na hrvatsko tržište imat će 16 GB ugrađene memorije, što mi je puno prihvatljivije od osam, koliko je imao uređaj s kojim sam se družio. Oba je moguće proširiti do 32 GB pomoću kartice mikro SD, ako ste spremni žrtvovati mogućnost korištenja dvije kartice SIM. Kako aktivno koristim dvije kartice SIM, proširenje ne bi došlo u obzir, što bi bio ozbiljan nedostatak da razmišljam o nabavci ovog mobitela.

Ugrađeni zvučnički sustav DTS Sound dao je izvrstan zvuk za uređaj te veličine i klase.

Od baterije kapaciteta 2.100 mAh možete očekivati sedam do osam sati umjerenog korištenja, manje ako pokrenete video ili zahtjevnije igre. Punjenje je trajalo dva sata i petnaest minuta.

Acer nije previše zadirao u Androidovo izdanje 4.4.2 Kitkat, koje bi trebalo biti nadograđeno - prema najavama - na 4.4.4. Najveća je razlika mogućnost korištenja značajke Float za brzo pozivanje i istovremeno korištenje aplikacija, što se - kao i u slučaju Liquid Z5 - pokazalo praktičnim.

Nažalost, Jade nema podršku za 4G, kao ni za NFC. Bez potonjeg se još i može nekako, ali nemogućnost pristupa najbržoj dostupnoj mobilnoj mreži ozbiljan je nedostatak.

Sve u svemu, Liquid Jade elegantan je uređaj koji za razmjerno nisku cijenu nudi gotovo sve što noviji pametni telefoni mogu ponuditi. Nije još spreman za ulazak u prvu ligu, ali nije od nje ni daleko.

Acer Liquid Jade - specifikacije

Dimenzije: 140 puta 69 puta 7,5 mm
Težina: 110 g
Zaslon: 5 inča (12,7 centimetara) IPS LCD, 1280 puta 720 piksela, 294 ppi
Procesor: četverojezgreni Cortex-A7 na 1,3 GHz
RAM: jedan GB (testirani model), dva GB (model koji će biti na hrvatskom tržištu)
Ugrađena memorija: 16 GB (testirani model), 32 GB (model koji će biti na hrvatskom tržištu), proširivo do 32 GB karticom mikro SD
Glavna kamera: 13 megapiksela, LED bljeskalica, AF, rezolucije 4160 puta 3120 piksela, video 1080 p
Sekundarna kamera: 2 megapiksela
Operativni sustav: Android 4.4.2 Kitkat
Baterija: 2100 mAh, litij-ionska
Povezivost: Bluetooth, wi-fi, 3G
Boje: bijela, crna
Ostalo: podrška za dvije kartice SIM
Cijena: 1.999 kuna (okvirna, za uređaj s dva GB RAM-a i 32 GB memorije)