UEFIN ŠEF NOGOMETA

Zvonimir Boban dotakao se ideje koja je zamalo uništila nogomet kakav danas znamo, a na jednu novinu je iznimno ponosan

24.08.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Uefin šef nogometa Zvonimir Boban je intervju za La Gazzetta dello Sport u kojem je govorio o brojnim temama u svijetu nogometa pa tako i o dvije koje su izazvale najviše zanimanja – Superligi i VAR tehnologiji

Bivši kapetan hrvatske reprezentacije, te Dinama i Milana, ima jendu od najvažnijih funkciju u Uefi pa je logično da pitanje o Suerpligi nije mogao izbjeći.

Podsjećamo, Superligu je osnovalo 12 klubova (Arsenal, Chelsea, Man. United, Man. City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter, Milan, Real Madrid, Atletico Madrid i Barcelona), a nakon žestokih reakcija navijača, nogometaša, klubova, nacionalnih saveza te Uefe i Fife projekt je ubrzo obustavljen.

Od klubova osnivača još jedino Juventus, Real i Barcelona nisu odstupili od elitističkog natjecanja, a treba spomenuti kako Bayern, Borussia Dortmund i PSG su od početka bili izvan tog projetka, jer su odbili ponudu.

'Superliga je bila apsurdna ideja koji je umrla u roku od dva dana. Zapravo, nikad nije niti bila rođena. Svaki plan kojem sportske vrijednosti nisu na prvom mjestu je osuđen na propast. Nogomet pripada onima koji ga vole, a Superliga je bila pogrešan pokušaj koji je okončao kako je i zaslužio. Previše se o tome pričalo. Nikad neće postojati', poručio je Boban koji se dotakao toga i da je njegov Milan bio dio tog plana.

'Razočarao me Adriano Galliani, on kao da je izdao svoju i povijest Milana.'

  • +6
Manchester United - Liverpool, Premiership, 2022/23. Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

A što misli o VAR tehnologiji koja pomaže sucima. Ima i onih koji nisu oduševljeni, a u pravilu su glasni.

'Kritike na početku su bile logične, ali onaj tko sada kritizira VAR namjerno stvara zablude u raspravama i zaključcima. VAR nije promijenio nogomet, ali ga je očistio. On je zaštita sucima koji griješe. Teško je zamisliti nogomet bez VAR-a i ja sam na to ponosan.'