GLAVNI IGRAČI

Zvijezde koje bi mogle obilježiti Copa Americu

02.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Neki od najboljih svjetskih igrača predvodit će reprezentacije svojih zemalja na ovogodišnjem natjecanju Copa America. Da bi im donijeli ponos i slavu, navijači iz cijele Južne Amerike upravo će od tih nogometnih velikana očekivati da njihovu naciju povedu prema uspjehu

Ono što je Starom kontinentu Europsko prvenstvo u nogometu, to je za Južnu Ameriku Copa America. Reprezentacije iz 12 zemalja pokušat će doći do trofeja koji znači sve južnoameričkim nogometašima, ali i navijačima. Jedna od zanimljivosti Copa Americe jest činjenica da je tek deset zemalja članicama CONMEBOL-a (južnoameričkog nogometnog saveza), tako da se na turnir zovu još dvije zemlje. Dosad su to obično bili Meksiko i SAD. U dosadašnja 42 izdanja sedam je reprezentacija osvajalo Copu, a rekorderi su Argentina i Urugvaj s po 14 naslova, dok je Brazil, aktualni prvak, osvojio osam.

BOLIVIJA
Marcelo Moreno, 24
Klub: Šahtar
Pozicija: napadač, koristi obje noge
Prednosti: visina, snaga, skok
Mane: igra u obrani, taktički neodgovoran
Temeljem sjajnih igara 2007, kada je postigao osam golova za Cruzeiro na Copi Libertadores, prodan je za nešto manje od 10 milijuna eura u ukrajinski Šahtar. Još uvijek traži afirmaciju u europskom nogometu jer se nije nametnuo ni u Šahtaru, a ni na posudbama u Werderu i Wiganu.



VENEZUELA
Juan Arango, 31
Klub
: Borussia Mönchengladbach
Pozicija: lijevi ofenzivni vezni, ljevak
Prednosti: besprijekorno baratanje loptom, izvođenje slobodnih udaraca
Mane: taktička disciplina, mentalna disciplina
Na račun samog talenta, Arango bi mogao igrati u bilo kojem klubu na svijetu. Igrač je Riquelmeovog tipa, s besprijekornom tehnikom, ali bez prevelikih motoričkih sposobnosti ili želje za igrom u obrani. Osim toga, zbog nediscipline često zna ući u kavge s protivničkim igračima i na račun toga izletjeti s terena.

KOSTARIKA
Joel Campbell, 18

Klub: Saprissa
Pozicija: napadač, lijevak
Snage: brzina, spretnost, dribling
Mane: tehnički i taktički aspekti igre
Bez Bryana Ruiza, nedvojbeno najboljeg igrača s putovnicom Kostarike i još bez nekoliko starijih igrača koji nastupaju za europske klubove, ova se momčad uzdaje u mladiće poput Campbella. Izgleda da su ovo natjecanje shvatili kao pripremu jedne nove generacije i odličnu priliku za afirmaciju mlađih igrača.

EKVADOR
Christian Noboa, 25

Klub: Rubin Kazan
Pozicija: centralni vezni, dešnjak
Prednosti: dobro ulazi u prostor, fantastičan šut izvana, izvođenje slobodnih udaraca
Mane: nedostatak kreativnosti s obzirom na poziciju, nedostaje mu zadnje dodavanje
Središnji veznjak češće puni naslovnice postižući pogotke nego asistirajući suigračima. Noboa je stasit igrač koji se može othrvati protivničkim braničima, ali i dobiti zračni duel. Jedan je od onih veznjaka koji ne bježe od odgovornosti i lopte, zbog čega je glavni vezni igrač vrlo solidnog Kazana.

PERU
Juan Vargas, 27

Klub: Fiorentina
Pozicija: lijevo krilo, lijevak
Snage: podjednako kvalitetan napadački i obrambeno, odličan centaršut
Mane: igra desnom nogom, sklon ozljedama
Nakon što su zbog ozljeda otkazali Farfan i Pizzaro, Vargas preostaje jedina prava zvijezda u momčadi Perua. Ovaj odlični lijevak jedan je od rijetkih tipično krilnih igrača koji su dobri u oba smjera s velikom mogućnosti ponavljanja šprinteva. Koliko će igrati ostaje pitanje, jer na prvenstvo dolazi tek kao rekonvalescent.

PARAGVAJ
Lucas Barrios, 26
Klub
: Borussia Dortmund
Pozicija: napadač, dešnjak
Prednosti: besprijekoran timski igrač, odlično snalaženje u šesnaestercu
Mane: udarac iz daljine
Možda i najpotpuniji napadač današnjice; jednako dobar u zračnim duelima, igri leđima prema golu, proigravanju suigrača, a ujedno nevjerojatno spretan u završnici. Ove sezone je s dortmundskom Borussijom došao do naslova njemačkog prvaka te sada ostaje pitanje ima li još snage za ovako zahtjevno natjecanje.

MEKSIKO
Giovani dos Santos, 22
Klub:
Tottenham Hotspur
Pozicija: lijevo ofenzivno krilo, koristi obje noge
Snage: dribling, brzina s loptom u nogama i bez nje
Mane: obrambeno potpuno neupotrebljiv, skok igra, loša koncentracija u završnici
Nakon propuštenog prvog dijela sezone, kojeg je odgledao s klupe Tottenhama, dos Santos je odradio odličnu dionicu u Racingu iz Santandera. Na račun tog entuzijazma, odlučio je odigrati i Copu Americu, te se nada da će povratiti dio reputacije zbog koje je nekada smatran najvećim potencijalom svoje generacije.

ČILE
Alexis Sánchez, 22
Klub:
Udinese
Pozicija: napadač, krilni napadač, dešnjak
Prednosti: igra jedan na jedan, dribling, prodornost
Mane: igra u obrani, timska igra, igra lijevom nogom
Messi je jedini igrač današnjeg nogometa koji je s loptom u nogama brži i prodorniji od Sancheza. Trenutačno se vodi velika bitka između Manchester Cityja i Barcelone oko njegovog potpisa, a ukoliko se priključi Kataloncima, teško će biti zamisliti ijednu obranu koja će moći zaustaviti takav napadački potencijal.

KOLUMBIJA
Radamel Falcao, 25
Klub:
Porto
Pozicija
: napadač, dešnjak
Prednosti: instinkt za gol, snalažljivost unutar šesnaesterca
Mane: motorika, igra izvan šesnaesterca
Ove sezone Falcao je oborio sve moguće europske rekorde u postizanju pogodaka. U Portu uz sebe ima Hulka, koji više voli lomiti protivnike te igrati izvan šesnaesterca, čime se njih dvojica odlično upotpunjuju. U reprezentaciji bi tu ulogu trebao odigrati Rodallega, ali on nije igrač iste klase.

URUGVAJ
Luis Suárez, 24
Klub:
Liverpool
Pozicija:
napadač, dešnjak
Prednosti: prilagodljiv potrebama ekipe, zna sve elemente napadačke igre
Mane: igra glavom, igra leđima prema golu
Ako je bilo ikakve sumnje u njegovu kvalitetu, ona je riješena tijekom utakmice 29. kola Premier lige, kada je Liverpool ugostio Manchester United i pobijedio 3:1. Iako nije postigao nijedan pogodak, na toj je utakmici potpuno uništio obranu Uniteda i na pladnju suigračima servirao dva gola, na opću radost publike na Anfieldu.

BRAZIL
Dani Alves, 28
Klub:
Barcelona
Pozicija: desni bočni, dešnjak
Prednosti: motorika, timska igra, mogućnost ponavljanja
Mane: previše teži napadačkoj igri
Nedvojbeno najbolji igrač na svojoj poziciji ove sezone, što je čast koju je preuzeo od suigrača iz reprezentacije, Maicona. Iako nominalno bek, Alves više boravi na protivničkoj nego na vlastitoj polovici, na taj način stvarajući višak na poziciji desnog krila. Taktika je to koju vrlo uspješno primjenjuje Barcelona, a zasigurno će i Brazil.

ARGENTINA
Lionel Messi, 24
Klub:
Barcelona
Pozicija: napadač, krilni napadač, ljevak
Prednosti: brzina s loptom, dribling, startna brzina
Mane: povremena nonšalancija u prilikama pred golom
S obzirom da je ove sezone postizao gotovo pogodak po susretu, može mu se oprostiti povremena nesmotrenost u izglednim prilikama. Messi ponekad teži atraktivnim rješenjima, koja ili podrazumijevaju potez previše ili nisu dovoljno učinkovita. Ako to zanemarimo, kao i činjenicu da nije visok, onda je riječ o igraču bez nedostatka u igri.