EUROPSKA LIGA

Zvezda pala u Beogradu, Helsinki šokirao Schalke

19.08.2011 u 09:55

Bionic
Reading

U prvim utakmicama zadnje runde kvalifikacija za Europsku ligu, Robert Prosinečki i njegova Crvena zvezda poraženi su u Beogradu od Rennesa 2:1. Helsinki, što ga je Dinamo izbacio iz Lige prvaka, šokirao je Schalke pobijedivši 2:0

Četvrtak navečer bio je rezerviran za prve utakmice posljednje kvalifikacijske runde za Europsku ligu. Od zanimljivijih rezultata valja izdvojiti poraz Crvene zvezde koju vodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki od Rennesa. Na prepunoj Marakani Zvezda nije uspjela napraviti adekvatan rezultat u prvoj utakmici. Ogled je počeo fantastično za Prosinečkog i njegove igrače jer je već u 14. minuti nakon dosuđenog jedanaesterca Kadu doveo beogradski sastav u vodstvo. No, to je bilo sve što su 'crveno-bijeli' napravili jer je do kraja utakmice Pitroipa u 41. minuti prvo izjednačio na 1:1, da bi Montano u 75. minuti nakon ubačaja Pitroipa donio pobjedu francuskom sastavu.

Bez ozlijeđenog Rakitića, Sevilla je poražena u Hannoveru sa 2:1. Oba gola za njemački sastav postigao je Schlaudraff dok je gol nade za Sevillu postigao Kanoute. Veliko iznenađenje večeri napravio je Helsinki, što ga je Dinamo izbacio iz kvalifikacija za Ligu prvaka, koji je na svom travnjaku šokirao Schalke pobijedivši 2:0. Junak finskog sastava bio je Pukki koji je prvo u 18. pa onda i u 54. minuti uspio svladati golmana Fährmanna.

Tottenham se u Edinburghu poigrao s Heartsom pobijedivši 5:0. U redovima 'spursa' cijelu utakmicu je odigrao Kranjčar, dok je Ćorluka prosjedio na klupi. Modrić pak nije ni otputovao s momčadi u Škotsku zbog ozljede, ali i navodnog mogućeg odlaska u Chelsea. Strijelci za Tottenham bili su Van der Vaart u petoj minuti, Defoe u 13., Livermore u 28., Bale u 63. te Lennon u 78. minuti.

Gostujuću pobjedu ostvario je i kijevski Dinamo koji je u Loveču slavio 2:1 protiv Litexa. Golove za ukrajinski sastav zabili su Ninković (7-11m) i Brown (77), a za domaćine Yanev (13). Hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević igrao je cijeli susret za Dynamo.

Glasgow Rangers našeg Nikice Jelavića gostovao je u Mariboru gdje je poražen 2:1. Gosti iz Škotske poveli su u 31. minuti preko Juanma, da bi Ibraimi u 52. minuti izjednačio. Pobjedu Mariboru u sučevoj nadoknadi donio je Velikonja. Jelavić je odigrao cijelu utakmicu, no nije se uspio upisati u strijelce.

Nikola Kalinić debitirao je za svoj novi klub Dnipro, i to na stadionu Craven Cottage u Londonu. No, Kalinić svoj prvi euro nastup za ukrajinski klub neće pamtiti po dobrom. Naime, Fulham je sa 3:0 svladao Dnipro golovima Hughesa te Dempseyja koji je dva puta matirao golmana ukrajinske momčadi. Kalinić je odigrao svih 90. minuta za svoju novu momčad, dok je Ivan Strinić cijeli ogled prosjedio na klupi za pričuvne igrače.

Uzvratne utakmice na rasporedu su drugi tjedan, a pobjednici će izboriti plasman u skupine Europske lige.

Rezultati

Vaslui (Rum) - Sparta Prag (Češ) 2:0
Legia (Polj) - Spartak Moskva (Rus) 2:2
Ekranas (Lit) - Hapoel Tel-Aviv (Izr) 1:0
Lokomotiv Moskva (Rus) - Spartak Trnava (Slk) 2:0
Zestafoni (Gru) - Club Brugge (Bel) 3:3
HJK Helskinki (Fin) - Schalke (Njem) 2:0
Litex (Bug) - Dynamo Kijev (Ukr) 1:2
Omonia (Cip) - RB Salzburg (Aut) 2:1
Vorskla (Ukr) - Dinamo Bukurešt (Rum) 2:1
Aalesund (Nor) - AZ (Niz) 2:1
Austria Beč (Aut) - Gaz Metan (Rum) 3:1
Maccabi Tel-Aviv (Izr) - Panathinaikos (Grč) 3:0
Steaua (Rum) - CSKA Sofija (Bug) 2:0
Thun (Švi) - Stoke (Eng) 0:1
Nordsjalland (Dan) - Sporting (Por) 0:0
Slask (Polj) - Rapid Bukurešt (Rum) 1:3
PAOK (Grč) - Karpati (Ukr) 2:0
Bešiktaš (Tur) - Alania (Rus) 3:0
Bursaspor (Tur) - Anderlecht (Bel) 1:2
Standard (Bel) - Helsingborg (Šve) 1:0
Metalist (Ukr) - Sochaux (Fra) 0:0
Fulham (Eng) - Dnjipro (Ukr) 3:0
Hannover (Njem) - Sevilla (Špa) 2:1
Crvena zvezda (Srb) - Rennes (Fra) 1:2
Nacional (Por) - Birmingham (Eng) 0:0
Shamrock Rovers (Irs) - Partizan (Srb) 1:1
Hearts (Ško) - Tottenham (Eng) 0:5
AEK (Grč) - Dinamo Tbilisi (Gru) 1:0
Rosenborg (Nor) - AEK Larnaca (Cip) 0:0
Slovan Bratislava (Slk) - Roma (Ita) 1:0
Differdange (Luk) - PSG (Fra) 0:4
Maribor (Slo) - Rangers (Ško) 2:1
Lazio (Ita) - Rabotnički (Mak) 6:0
Athletic Bilbao (Špa) - Trabzonspor (Tur) 0:0
Ried (Aut) - PSV Eindhoven (Niz) 0:0
Celtic (Ško) - Sion (Švi) 0:0