RIJEČ STRUČNJAKA

Zoran Vulić posebno se naklonio jednom dinamovcu, a onda komentirao zasluge Zlatka Dalića: Nije mi drago zbog toga....

Bionic
Reading

Hrvatska je na dva uzastopna Svjetska prvenstva, pod vodstvom Zlatka Dalića i s Lukom Modrićem kao 'motorom', osvojila dva odličja. Nakon srebra u Rusiji 2018. godine, sada je u Katru osvojila broncu. Ujedno je i ponovila uspjeh Ćirine Hrvatske iz 1998. godine u Francuskoj. Svoj pogled na cjelokupni nastup Hrvatske dao je poznati splitski 'brk', legendarni hajdukovac Zoran Vulić

Hrvatska je u svom šestom nastupu na Svjetskim prvenstvima stigla do treće medalje. Rezultat je to koji zaslužuje svaki respekt, pa iako će neki reći, do subotnje utakmice, odnosno u prvih šest dvoboja na turniru, Hrvatska je pobijedila samo Kanadu. Oni koji na to gledaju drugim očima mogu konstatirati - Hrvatska je izgubila samo jednu od sedam utakmica. I to je lako moguće od budućih svjetskih prvaka.

A ono što posebno inspirira, jest činjenica da je 'iscijeđena' Hrvatska u toj sedmoj utakmici, protiv Maroka, odigrala možda i najbolje poluvrijeme na cijelom turniru.

'A što reći? Ovo je za mene zlato. I više od zlata. Kad smo ih ispratili u Katar, nismo im davali prevelike šanse, moramo biti iskreni i pošteni. A za ovo što su napravili, svakom bi podigao bistu. Ovo je strašno velika stvar, ne znam što bih rekao', pod dojmom veličanstvenog uspjeha pričao je za tportal 61-godišnji Zoran Vulić.

'Po mom mišljenju, bilo je ovo najbolje prvo poluvrijeme na turniru. Čim su dobili malo brzine preko Oršića, odmah to djeluje opasnije, direktnije, agresivnije. Oršić je pucao više nego cijeli ofenzivni dio reprezentacije na turniru. Drago mi je zbog njega, zaslužio je zabiti gol, jer je jedan pošten i dobar dečko, ili kako mi kažemo 'dite'. I kako igra u Dinamu, tako igra u reprezentaciji, zbilja sam sretan i zbog njega. Ali treba čestitati svima. Odigrali su kvalitetno, dobro, kontrolirali utakmicu, nisu se dali u zadnjim minutama isprovocirati. Baš onako kako su trebali odigrati'.

Oršiću se vratilo za onu asistenciju Majeru protiv Kande, ali i Petkoviću u utakmici s Brazilom?

'On je pucao i penal protiv Brazila fantastično, dodao je Majeru, zabio je i najljepši gol, uz onog Brazilca (op.a. Richarlison protiv Srbije). Tako da, kad si pošten, sve ti se vrati. Nogomet ponekad zna biti toliko okrutan, ali zna te i nagraditi. Što se tiče Oršića, nogomet mu je vratio, a on je to i zaslužio'.

Maroko je bio dobar, ali ne kao u polufinalu protiv Francuske?

'Vidjelo se da je Maroko iscrpljen od te utakmice, ali koga to briga. Mi smo odigrali kako smo trebali, kontrolirali utakmicu. Šteta što sudac nije dosudio onaj penal na Gvardiolu, jer bilo je posve jasno da je fauliran. Već tada bi utakmica bila riješena. Ali jednostavno, mislim da je, ako je bilo loših pojedinaca, onda to bio taj sudac. Ali nećemo niti o Marokancima, niti sucu. Trebamo se veseliti, ovo je hiper uspjeh za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, za sve ljude koji rade u hrvatskom nogometu. I ovim im putem svima čestitam'.

Ono što daje dodatnu draž ovom uspjehu jest činjenica da ima i dosta igrača iz hrvatske lige?

'Da, ali ne samo da su na papiru ili klupi, već su i sudjelovali u ovom uspjehu, dali svoj veliki doprinos. Tako da sve naj, naj, naj...'.

  • +17
Hrvatska na postolju Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Rekli ste da su igrači ispraćeni sa sumnjom. Pa je li već iznenađenje srebro iz Rusije, ili ova bronca sada? Dojam je kao da su nam sada te medalje postale 'pod normalno'?

'Kad smo ih ispratili, rekli smo ako prođu grupu bit će super. I to bi bio uspjeh. Ali gledajte, izgubili smo samo jednu utakmicu, od Argentine, koja će danas možda do naslova svjetskog prvaka. Meni je svaka utakmica nakon grupe bila kao da su osvojili medalju. Mislim da im treba odati priznanje, odigrali su odličan turnir, nije lako. Jer jedna smo od starijih momčadi na turniru, ali to se nije vidjelo. Pogotovo u ovoj utakmici protiv Maroka, gdje smo dominirali, bili u svemu bolji. Čak je i taj gol Marokanaca bio plod slučajnosti, a ne toga da su nas izigrali. Prema tome, bilo bi nezasluženo da su oni uzeli broncu. Ali moramo čestitati i njima, na svemu prikazanom. Borili su se lavovski tijekom cijelog turnira. Ali pak je Hrvatska bolja'.

Strepilo se što će biti kada (op.a. nadamo se tek nakon Eura 2024. godine) Luka Modrić napusti Hrvatsku. Naravno, takvog igrača možda više nikad nećemo imati, ali nazire se da postoje rješenja?

'On će sigurno igrati na Final Fouru Lige nacija. On nam je tu i potreban. Čak i da sjedi na klupi. S njegovom pojavom odmah si jači, a igrači hrabriji. Ali imamo mi fantastične zamjene. Imamo Lovru Majera, imamo i malog Luku Sučića. Žao mi je što on nije malo participirao. On je ekstra igrač. Pa Josip Šutalo, kao da igra osmo svjetsko prvenstvo. Uvijek smo strepili za budućnost hrvatskog nogometa. Nakon Bobana, Asanovića, Prosinečkog, sad ćemo strepiti nakon Modrića Brozovića.. Ali uvijek netko dođe, imamo Bogom danih talenata. Također, treba pohvaliti ljude koji rade u školama nogometa, jer svi su ovi igrači, izuzev Stanišića, ponikli u hrvatskim klubovima'.

Sve to teško bi funkcioniralo da nema izbornika Dalića, koji evidentno zna pogoditi igrače u 'žicu', motivirati ih ali i spustiti na zemlju?

'Zna on jako dobro svoj posao. Ne znam koji je izbornik, izuzev Didiera Deschampsa, u četiri godine osvojio dvije medalje. Daj Bože da se prevarim, ali mislim da će rijetko koja generacija ovo doživjeti, ovakve uspjehe na dva uzastopna prvenstva. Ponavljam, daj Bože da se prevarim. Ali ovo su velike stvari, koje mi često podcjenjujemo. Podcjenjujemo Dalićev rad, što mi nije drago. Ustvari, zbog toga mi je jako žao. Ja bi mu osobno dao da bude izbornik koliko god želi', zaključio je Zoran Vulić.

  • +39
SP Katar 2022: Hrvatska - Maroko Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU
  • +2
Luka Modrić s ocem Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal