VELIKO SLAVLJE U DOHI

[FOTO] Sretni i ponosni! Hrvatska smogla snage i za kraj turnira odigrala ponajbolju utakmicu vrijednu svjetske bronce!

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 17.12.2022 18:08
  • Objavljeno 17.12.2022 u 17:54
Bionic
Reading

Pogocima Joška Gvardiola i Mislava Oršića Hrvatska je stigla do pobjede 2:1 nad Marokom i svjetske bronce. Presložio je Dalić sastav, ali i dobio novu energiju, zahvaljujući kojom je Hrvatska odigrala ponajbolju utakmicu na turniru.

Ponovila se 1998. godina i svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Tada je Hrvatska pobijedila Nizozemsku a sada Maroko. Za još jednu brončanu medalju!

Kao što se i najavljivalo, što zbog umora, što zbog ozljeda, izbornici Dalić i Regragui morali su mijenjati i osvježavati momčad u odnosu na one polufinalne.

U odnosnu na prvu utakmicu ovih suparnika, vidjeli smo po pet promjena u obje momčadi . Za Hrvatsku su debitantske minute na SP-u upisala da Josipa, Stanišić i Šutalo, a novi su bili još Mislav Oršić, Lovro Majer i Marko Livaja. Nažalost, ozljede odnosno viroza spriječile su Juranovića, Brozovića i Vlašića.

Kod Marokanaca najvažniji je bio izostanak Mazraouija.

U sustavu 4-2-3-1 Hrvatska je krenula vrlo dobro, te je u početnih tri minute dva puta stigla pred marokanski gol, a najveću opasnost 'zakuhao' si je Bono. Ipak, njegov pokušaj dodavanja otišao je, na sreću Marokanaca, pokraj gola a ne u mrežu.

Pritisak Hrvatske bio je evidentan. A takav hrvatski nastup naplaćen je već u sedmoj minuti. Majer je izveo slobodni udarac, Perišić prebacio a potom je Joško Gvardiol poentirao za 1:0.

Nažalost, veselje Hrvatske trajalo je dvije minute. Marokanci su uzvratili također nakon prekida. Slobodnjak je izveo Ziyech, Majer je pokušao izbiti loptu, no ona je pala točno pred Achrafa Darija koji je glavom zabio za 1:1.

Dakle, već sama činjenica da smo u niti deset minuta vidjeli dva gola, potvrdilo je da će ovo biti sadržajnija utakmica nego ona od 23. studenog.

U 18. minuti Hrvatska je dva puta zaprijetila Marokancima. Međutim, Oršićev je udarac pogodio Kramarića, dok je u nastavku akcije pokušaj Hoffenheimova napadača lako uhvatio Bono.

Marokanski golman imao je posla i u 24. minuti. Modrić se driblingom riješio pratitelja i otvorio si prostor za udarac. Bono ga je uspio tek odbiti, ali Livaja nije uspio doći do lopte.

  • +39
SP Katar 2022: Hrvatska - Maroko Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Ziyech i Hakimi izigrali su našu obranu, no Hakimijev ubačaj bio je prejak za En-Nesyrija.

U završnici prvog dijela, nakon duge akcije, u kojoj su sudjelovali i Stanišić i Majer i Kovačić, Mislav Oršić zabio je prekrasan pogodak za novo vodstvo Hrvatske. U 42. minuti za 2:1. Bolji kraj odličnog prvog poluvremena Hrvatska nije mogla ni poželjeti.

Nasmiješeni Oršić opasnim udarcem otvorio je drugo poluvrijeme. Šteta samo što su Marokanci blokirali i loptu odbili u vanjski dio mreže.

Nastavila je Hrvatska s atraktivnom igrom, a prekrasnu akciju, koju je odličnim prodorom i dubinskom loptom započeo Stanišić, nastavio Perišić, te završio Majer ubačajem za Livaju, vidjeli smo u 51. minuti. Šteta samo što je Hajdukov napadač bio prekratak.

U 57. minuti nakon jednog ubačaja Andrej Kramarić ostao je ležati na travnjaku, a tri minute kasnije, sa suzama u očima napustio je teren. Umjesto njega ušao je Nikola Vlašić.

Sredinom poluvremena, stigle su nove izmjene. I kod naših i kod Marokanaca. Livaju i Majera zamijenili su Petković i Pašalić.

U 74. minuti sjetili smo se Dalićevih riječi uoči dvoboja, kada je komentirao Fifinu odluku da utakmicu sudi katarski sudac Al Jassim i izjavio da je to ' Fifin rizik'. Gvardiola je po nogama zakačio Amrabat, a sudac pokazao da se dvoboj nastavi. Hrvatski stoper ostao je ležati na travnjaku, a Marokanci su krenuli u brzu kontru, koju je na svu sreću Livaković uspio zaustaviti.

Imali su Marokanci želju, no njihovi napadi više su bili stihijski nego organizirani, pa je i našoj obrani bilo lakše čuvati rezultatsku prednost. S takvom igrom, Marokanci su ostavili puno prostora u svojoj obrani, što je otvorilo priliku Mateu Kovačiću u 87. minuti, kada je mogao riješiti sve dileme.

Iako ih prema prikazanom na terenu nije ni bilo previše.

Jer Hrvatska je za kraj svjetskog prvenstva ostavila možda i najbolju izvedbu te zasluženo pobijedila za još jedno odličje.

HRVATSKA - MAROKO 2:1 (2:1)

Stadion: Khalifa International. Gledatelja: 44.137. Sudac: Abdulrahman Al-Jassim (Katar).

STRIJELCI: 1:0 Joško Gvardiol (7), 1:1 Achraf Dari (9), 2:1 Mislav Oršić (42)

  • HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Kovačić - Kramarić (od 61. Vlašić), Majer (od 66. Pašalić), Oršić (od 90+5. Jakić) - Livaja (od 66. Petković)
  • MAROKO: Bounou - Hakimi, Dari (od 64. Benoun), El Yamiq (od 66. Amallah), Attiat-Allah - Sabiri (od 46. Chair), Amrabat, El Khannous (od 56. Ounahi) - Ziyech, En Nesyri, Boufal (od 64. Zaroury)
  • Žuti kartoni: Ounahi, Amallah (Maroko)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal