NOGOMETNA TRŽNICA

Znate li kojim je Hrvatima najviše porasla cijena?

20.03.2014 u 09:05

Bionic
Reading

Kako se bliži početak Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se ovoga ljeta igrati u Brazilu, tako se sa sve više napetosti gleda forma potencijalnih reprezentativaca, ali i njihova vrijednost. Tri mjeseca prije početka prvenstva, nekim hrvatskim igračima narasla je cijena

Do početka prvenstva ostalo je nešto manje od tri mjeseca, te se je dobro podsjetiti kako kotiraju vrijednosti hrvatskih nogometaša koji kandidiraju za popis igrača koji će nastupiti na SP-u. Kada se govori o vrijednostima pojedinih nogometaša u pravilu se kao referencijalna točka uzimaju podaci Transfermarkta, pa smo i sada po njihovim vrijednostima usporedili cijene hrvatskih nogometaša.

U samo dva mjeseca (od siječnja do ožujka) nekim hrvatskim nogometašima koji su potencijalni putnici za Brazil je porasla cijena, a nekima je pala. Idemo redom po pozicijama. Što se tiče golmana, Stipe Pletikosa i dalje vrijedi milijun i 800 tisuća eura, no zato je narasla cijena golmanu Monaca Danijelu Subašiću koji u ožujku vrijedi milijun eura više nego dva mjeseca ranije (3,5 milijuna eura), a digla se i cijena golmanu Hajduka Lovri Kaliniću koji sada vrijedi 850 tisuća eura.

Što se tiče braniča, vrijednost je narasla Vedranu Ćorluki kojem su nastupi u moskovskom Lokomotivu podigli cijenu za dva milijuna eura i sada vrijedi točno deset milijuna. Za milijun eura vredniji je i Šime Vrsaljko za čije se usluge Genoi mora platiti 7,5 milijuna eura, dok je Dejan Lovren skuplji za dva milijuna i sada vrijedi 12 milijuna eura. Jedini braniči koji su izgubili na cijeni su Ivan Strinić i Gordon Schildenfeld čija je vrijednost pala za pola milijuna eura.

U srednjem redu najveći pad vrijednosti doživio je veznjak HSV-a Milan Badelj koji je u siječnju bio procijenjen na 7,5 milijuna eura, a u ožujku pet milijuna, za milijun eura je pala cijena i Ivi Iličeviću koji sada vrijedi 1,5 milijuna, kao i Vukojeviću koji vrijedi pet milijuna eura. Najveći vrijednosni skok napravio je Ivan Rakitić kojem je u dva mjeseca cijena narasla za pet milijuna eura i sada vrijedi 20 milijuna te Luka Modrić koje je cijena također narasla za pet milijuna eura te sada za njegove usluge Realu treba platiti 40 milijuna eura.

Najmanje je bilo promjena vrijednosti napadača. I dalje je najskuplji hrvatski napadač Mario Mandžukić kojem ni činjenica da je prvi strijelac Bundeslige nije podigla cijenu te i dalje vrijedi 23 milijuna eura, drugi je Nikica Jelavić sa šest i pol milijuna eura.

Cijene Hrvata (KLIKNITE za uvećani prikaz)

GOLMANI:

Stipe Pletikosa 1.8 milijuna (cijena u siječnju – 1.8 milijuna eura), Danijel Subašić 3.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 2.5 milijuna eura), Lovre Kalinić 850 tisuća eura (cijena u siječnju – 600 tisuća eura)

OBRANA:

Darijo Srna 10 milijuna eura (cijena u siječnju – 10 milijuna eura), Vedran Ćorluka 10 milijuna eura (cijena u siječnju – 8 milijuna eura), Šime Vrsaljko 7.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 6.5 milijuna eura), Ivan Strinić 5.5 milijuna eura (cijena u siječnju – pet milijuna eura), Dejan Lovren 12 milijuna eura (cijena u siječnju – 10 milijuna eura), Gordon Schildenfeld 1.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 2 milijuna eura), Domagoj Vida 5 milijuna eura (cijena u siječnju – 5 milijuna eura), Danijel Pranić 1 milijun eura (cijena u siječnju – 1 milijun eura), Igor Bubnjić 1.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 1.5 milijuna eura), Hrvoje Milić 700 tisuća eura (cijena u siječnju – 700 tisuća eura)

VEZNI RED:

Milan Badelj 5 milijuna eura (cijena u siječnju – 7.5 milijuna eura), Ivan Rakitić 20 milijuna eura (cijena u siječnju – 15 milijuna eura), Mate Maleš 1.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 600 tisuća eura), Ivan Perišić 7 milijuna eura (cijena u siječnju – 7 milijuna eura), Niko Kranjčar 3 milijuna eura (cijena u siječnju – 3 milijuna eura), Mateo Kovačić 15 milijuna eura (cijena u siječnju – 15 milijuna eura), Ivo Iličević 1.5 milijuna eura (cijena u siječnju 2.250 milijuna eura), Ognjen Vukojević 5 milijuna eura (cijena u siječnju – 6 milijuna eura).

NAPAD:

Mario Mandžukić 23 milijuna eura (cijena u siječnju – 23 milijuna eura), Nikica Jelavić 6.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 6.5 milijuna eura), Ivica Olić 2.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 3 milijuna eura), Ante Rebić 4.5 milijuna eura (cijena u siječnju – 4.5 milijuna eura), Eduardo da Silva 4 milijuna eura (cijena u siječnju – 4 milijuna eura).