VAŽNIJI OD RONALDA

Zna se tko je najzaslužniji za povijesni uspjeh Portugala!

11.07.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Izbornik Fernando Santos nedvojbeno je bio središnja figura portugalske reprezentacije na nogometnom Euru, a trijumf u finalu bio mu je i najveći uspjeh karijere...

Iskusni 61-godišnji stručnjak pokazao se na Euru mudrijim i lukavijim od svojih kolega. Izvukao je iz skromne portugalske nogometne reprezentacije apsolutni maksimum i na kraju stigao do prve povijesne titule ove izabrane vrste na nekom velikom natjecanju.

Fernando Santos dobro je poznat hrvatskoj javnosti, jer našoj je reprezentaciji zagorčao život u više navrata. Kao izbornik Grčke završio je prvi u našoj kvalifikacijskoj skupini za Euro prije četiri godine, a Bilića i njegove igrače primorao je na razigravanje u dodatnim kvalifikacijama. Ništa ljepše iskustvo Hrvatska s njim nije imala ni na ovom Euru, gdje ju je izbacio u osmini finala.

Santos je tijekom nogometne karijere igrao na poziciji braniča, a kao trener je vodio brojne klubove u Portugalu i Grčkoj, da bi se 2010. godine skrasio s grčkom izabranom vrstom u kojoj je nastavio njegovati tvrdi Rehhagelov nogomet s kojim je ova reprezentacjia osvojila Euro 2004. godine.

Grčka je sa Santosom igrala na Euru 2012. godine i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine i oba puta prošla skupinu, što je bio izniman uspjeh s obzirom na kvalitetu igrača, no ostao je u sjeni Rehhagelovog podviga deset godina ranije.

Portugalski nogometni savez nakon SP-a u Brazilu odlučio je Santosu dati priliku, a poslije domaćeg poraza od Albanije u jesen 2014. odmah se našao pod velikim pritiskom. Ipak, uslijedio je niz pobjeda i pozitivnih rezultata pa su Ronaldo i društvo relativno lako izborili plasman na Euro.

U Francuskoj je Santos opet bio pod lavinom kritika nakon tri remija u skupini i teškom mukom izborenog plasmana u nokaut fazu Eura. Ipak, prekretnica je bila utakmica protiv Hrvatske u kojoj je dotad poletnu i moćnu našu izabranu vrstu sveo na niti jedan udarac u okvir tijekom cijelog susreta. Portugal je sretno prošao dalje, a još više sreće imao je protiv Poljske koju je izbacio na penale. Kao prava turnirska momčad, u polufinalu i finalu Portugalci su zatim pokazali najviše.

Santosov Portugal igrao je čvrsti nogomet orijentiran prema nazad, a u Naniju, Ronaldu, Quaresmi, Renatu i Ederu izbornik je tražio kombinatoriku u napadu s ciljem slamanja protivnika. U ključnim utakmicama jako su malo pucali u okvir gola, no obrambeni dio djelovao je impresivno i to se pokazalo ključnim.

'Želim li da igramo lijepo? Da. Ali između lijepog i povratka kući te ružnog i ostanka na turniru, ja biram ružno,' bila je znakovita izjava portugalskog izbornika nakon izbacivanja Hrvatske.

Tako je u ciklusu u kojem je Grčka doživjela debakl i završila posljednja u kvalifikacijskoj grupi s Farskim Otocima, grčki stil nogometa ipak trijumfirao, a Fernando Santos pokazao je da je istinski nasljednik Otta Rehhagela i sada je konačno izašao iz njegove sjene...