BEZ IZNENAĐENJA

Zna se kojeg suca Uefa čuva za finale Eura!

04.07.2016 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno kako će Jonas Eriksson i Nicola Rizzoli suditi polufinalne dvoboje, jasno je da Uefa Marka Clattenburga čuva za nedjeljno finale...

Podsjetimo, nakon utakmica osmine finala izabrala je krovna europska sudačka organizacija sedam sudaca za završnu fazu natjecanja, a to su bili Clattenburg, Eriksson, Kassai, Kuipers, Mažić, Rizzoli i Skomina te Marciniak kao eventualna zamjena.

Kuipers, Kassai, Mažić i Skormina sudili su utakmice četvrtfinala, a objavljeno je u ponedjeljak kako će Eriksson suditi dvoboj Portugala i Walesa, dok će Rizzoli suditi okršaj Italije i Njemačke.

Time je postalo jasno koga Uefina sudačka organizacija čuva za samo finale. Ako ne bude nekog velikog iznenađenja u zadnji čas, sudit će ga Mark Clattenburg. Riječ je o 41-godišnjem engleskom sucu koji je trenutno na glasu kao najbolji u Europi i čini se da bez njega ne može proći niti jedno finale. Naime, nedavno je bio arbitar na San Siru, u dvoboju između Reala i Atletica koji je odlučio pobjednika Lige prvaka, a sada mu se smiješi nova velika utakmica.

Clattenburg se suđenjem počeo baviti već kao tinejdžer, a u Premiershipu sudi od 2004. godine. Dvije sezone kasnije došao je na Fifinu listu. Iako ga iznimno cijene sudački stručnjaci, svojim suđenjem znao je izazvati i mnogo kontroverzi, a ove godine bijesni su na njega bili navijači Crystal Palacea nakon slabog suđenja u finalu FA kupa i poništenog gola Connora Wickhama nakon nepoštivanja prednosti.

Optužen je za preveliku prisnost s Alexom Fergusonom koju je iskazao uoči utakmice, a nastup na terenu kritizirali su svi, uključujući i englesku sudačku legendu Howarda Webba kojem je Clattenburg u prošlosti bio pomoćnik. Također ostaje u sjećanju i reakcija kojom je u finalu Lige prvaka ispratio Pepeovo glumatanje protiv Atletica...