SKANDAL ZBOG NAGRADE

Zlatni slovenski košarkaši i izbornik potpuno poniženi; evo što su napisali premijeru Ceraru!

10.04.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon što je slovenska košarkaška reprezentacija pobjedom nad Srbijom u finalu Eurobasketa osvojila povijesnu medalju za tu državu, Goran Dragić, Luka Dončić i društvo dočekani su u Ljubljani kao velike sportske zvijezde. No, nakon toga uslijedio je šok

No, nekoliko mjeseci kasnije izbila je pobuna među igračima zbog premale novčane premije od strane slovenske Vlade. Podatak kako su Slovenci za daleko najveći podvig u povijesti države nagrađeni s ukupno 67.000 eura bruto dovoljno govori.

Zbog toga su slovenski reprezentativci napisali su 'protestno' pismo premijeru Miru Ceraru u kojem su između ostalog naveli kako je primjerice svaki igrač Srbije, od koje su bili bolji u finalu, dobio oko 20.000 eura, a da su Španjolci koji su bili brončani dobili svaki oko 30.000 eura.

Naime, kada se odbije porez na spomenuti iznos i podijeli na 12 igrača ispada kako je svaki od poprilično štedljive (da ne kažemo škrte) države dobio svega 4187 eura što ih svakako ne može zadovoljiti iako je jasno da na Eurobasketu nisu igrali zbog novaca nego su, kako su napisali, 'ponosno branili boje svoje države.'

No, vrlo zanimljiva je rečenica u kojoj piše kako su 'svi skratili vrijeme namijenjeno oporavku i pripremama za sljedeću sezonu te da su na kocku stavili nastavak svojih klupskih karijera.'

Dakle, poruka za buduća natjecanja je poslana, a ovaj skandal mogao bi poprilično uzdrmati slovensku košarku i cijeli slovenski sport ako se u međuvremenu nešto ne promijeni.

No, još veći udarac ili bolje rečeno poniženje doživio je slovenski izbornik Igor Kokoškov, inače pomoćni trener u NBA momčadi Utah Jazz. On i njegovi suradnici neće dobiti niti eura, dakle ostali bez bilo kakve novčane nagrade. Sramota!

Na društvenim mrežama brzo se proširio dopis s 12 potpisa košarkaša koji su uz prigodno pismo poslali slovenskom premijeru Miru Ceraru koji se još nije oglasio.

  • +5
Eurobasket, finale: Slovenija - Srbija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA