Predsjednik HOO

Zlatko Mateša otvoreno o kandidaturi Splita za Europske igre te mogućem bojkotu OI u Parizu

12.04.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, u razgovoru za Media servis dotakao se tema koja zanima baš sve koji vole sport - bojkota Olimpijskih igara

Točno sedamdeset dana prije početka Europskih igara u Krakowu i 471 dan do Olimpijskih igara u Parizu predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša dotakao se za Media servis aktualnih tema.

Od prije je poznato kako će u Poljsku putovati oko 130 hrvatskih sportaša, a neki od njih lovit će kvote koje su potrebne za Olimpijske igre u Parizu 2024.

'Bit će to najveći sportski događaj ove godine u Europi s preko devet tisuća sudionika, od toga sedam tisuća sportaša iz 48 zemalja. Najvažniji podataka je da su u osamnaest sportova to kvalifikacije za OI u Parizu i zbog toga imaju dodatni značaj', kazao je Mateša.

Dotakao se Mateša i kandidature Grada Splita za možebitno domaćinstvo Europskih igara 2027. godine. Naime, poznato je kako je Komisija za marketing i komunikacije Europskih olimpijskih odbora (EOO) dala punu podršku Splitu.

'Split je napravio sve što je trebao, gradsko vijeće podržava tu kandidaturu i to gotovo jednoglasno, jer samo jedan glas je bio protiv. To je u našem političkom životu to je rijetko da pozicija i opozicija glasuju za jedan projekt i to je projekt oko kojeg su se u stanju svi okupiti', dodao je Mateša.

Posebna tema razgovora bio je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, koji se zalaže te daje preporuke međunarodnim sportskim savezima da vrate ruske i bjeloruske sportaše u natjecanja iz kojih su izbačeni zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Neke su zemlje poput Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Češke pa i Njemačke - smatraju kako ruski i bjeloruski sportaši ne smiju nastupati dok god traje rat. Ukrajinci su najavili da će bojkotirati Pariza, a o stajalištz HOO-a Mateša je rekao:

'Mislim da je prerano govoriti o tome što će biti na kraju. Postoje međunarodne sportske federacije koje su to već prihvatile, a neke nisu i mislim da je mudro pričekati još neko vrijeme da se iskristalizira zajednički stav. Siguran sam da neće biti bojkota Olimpijskih igara. U to sam sto posto siguran.'