bit će toga sve više

Najavljuju bojkot i odriču se Igara u Parizu: Sramota, u šoku smo, novac važniji od olimpijskih načela

Bionic
Reading

Ukrajinski mačevaoci, treneri i suci u tom sportu najavili su bojkot kvalifikacijskih turnira za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, koje će se održati 2024. godine

Tako javlja francuska novinska agencija AFP, a Ukrajinci su najavili kako se neće pojavljivati na turnirima gdje će nastupati ruski i bjeloruski predstavnici. Inače, tijekom ožujka je Međunarodni mačevalački savez (FIE) postao prvi međunarodni savez koji je otvorio vrata mogućem nastupu ruskih i bjeloruskih predstavnika na Olimpijskim igrama u Parizu.

'Ova odluka je ogromna sramota. Mi smo u šoku i to je neprihvatljivo. Izgleda da je ovaj slučaj pokazao kako je važniji novac nego li olimpijska načela', reagirao je ukrajinski mačevalački savez nakon što je upaljeno 'zeleno svjetlo' Rusima i Bjelorusima za natjecanja.

Na izvanrednom online kongresu 89 od 136 delegata glasovalo je da se sportašima s FIE licencom koji su registrirani od Mačevalačkih saveza Rusije ili Bjelorusije, a posjeduju putovnicu ili državljanstvo tih zemalja dopusti sudjelovanje na pojedinačnim natjecanjima FIE od druge polovine travnja 2023., dok je 85 delegata glasovalo za to da se ruskim i bjeloruskim predstavnicima dopusti sudjelovanje i na ekipnim natjecanjima.

Nakon ove odluke neki su savezi, poput njemačkog i švedskog, otkazali nastupe na određenim turnirima gdje su ranije bili prijavljeni.