teški dani za 'vatrene'

Zlatko Dalić uoči utakmice s Francuzima iskreno je priznao ono što svi već znamo: Ne leži nam ta Liga nacija...

05.06.2022 u 20:38

Bionic
Reading

Pokušat ćemo se iskupiti kako bi isprali poraz protiv Austrije. Nije lako, slijede nam tri teške utakmice, dvije protiv Francuske, jedna protiv Danske, kazao je izbornik hrvatske reprezentacija Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra (ponedjeljak, 6. lipnja, 20.45 sati, NovaTV) na Poljudu u 2. kolu Lige nacija dočekuje aktualne svjetske prvake Francuze. 'Vatreni' žele isprati gorak okus nakon sramotnog 3:0 poraza od Austrije, a u 1. kolu su izgubili i Francuzi, njih su u Parizu svladali Danci 2:1.

'Nezgodno vrijeme, nezgodan poraz. Nismo to očekivali, ja zaista ne znam o čemu puno govoriti. Treba glavu dići gore, ne potonuti i pasti protiv svjetskih prvaka. Mi to možemo. Situacija nije lagana jer je kraj sezone i igrači imaju svoje probleme. Netko je u transferu, netko je ozlijeđen... Ali dat ćemo sve od sebe', - rekao je izbornik Zlatko Dalić te nastavio:

'U prvom kolu Lige nacija četiri najbolje reprezentacije sa SP-a su izgubile. Svi smo u nekim problemima. Kakva god da Francuska bude bit će moćna i jaka, ima veliki izbor igrača na popisu. Možda nema Varanea, bek iz Liverpoola je još bolji. Možda nema Mbappea, ali imaju još bržeg...'

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Poljud, 5.6.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Činjenica je da se Hrvatska u Ligi nacija muči...

'Sve što ste rekli ja ponavljam. Još jednom ću reći, ne leži nam ta Liga nacija. Svaka obveza Hrvatske je važna i ja ne želim da se predamo. Nema šanse. Ne tražimo alibi, tako je svima i moramo smoći snage i energije. Mislio sam da ćemo dobiti još malo energije i vremena da se posložimo, ali smo to izgubili', razmišlja Dalić koji je otkrio i tko će zaigrati sutra protiv Francuza:

'Branit će Livaković, takav je dogovor. On će braniti drugu i treću, Ivušić četvrtu. Da damo šansu svima. Za desni bok osim Juranovića nemamo drugo rješenje. Šime Vrsaljko se vraća možda bude za utakmicu u Danskoj ili Francuskoj. Lijevi bok ćemo još vidjeti Sosa ili Barišić, ovisno što se odlučimo i kako, hoćemo li defenzivnije ili ofenzivnije. Na stoperu moramo probati Erlića koji je igrao dobro u Italiji i dobit će svoju šansu. Vida se, isto tako, pripremio. Tu je i Šutalo. Hoćemo i njih probati, hoćemo vidjeti. Vezni red Brozović, Kovačić, Modrić, prema naprijed prevelikih izbora i nemamo. Brekalo, Majer, Kramarić ili Budimir u fazi napada, to su neka razmišljanja što će biti... Sigurno da ćemo u drugom poluvremenu mijenjati i staviti svježe igrače. Moramo biti bolji u fazi obrane, ne otvarati se previše jer to iskorištavaju jako dobro. Večer prije smo rekli i za Perišića, Livaju, Gvardiola... Puno toga nam fali...', nabrajao je Dalić te se dotakao i Nikole Vlašića:

  • +51
Hrvatska - Austrija, Liga nacija, 3.6.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Vlašić nije u ritmu, nije u igri, ali Nikoli treba zaista puna minutaža. Treba mu da bude glavni igrač i tada će dati svoj doprinos. Žao mi je da Nikola nema tu minutažu, ali ja znam koliko on vrijedi. Vjerujem u njega jako puno. Nekim igračima, da bi ih vratili, treba jedan pristup, nekima drugi... Očekujem da će zaista biti karika i da će uspjeti naći pravu formu. Pametan je dečko, on sam može najbolje odlučiti.'

Dalić se osvrnuo i na kritike koju stižu na njegov rad.

'Svatko ima pravu na kritiku i na mišljenje, ja to poštujem. Ne zamaram se time previše. Moj je posao raditi što najbolje mogu. Odveo sam Hrvatsku na tri velika natjecanja, drugi sam bi ona svijetu', naglasio je Dalić koji je nakon utakmice s Austrijom u reprezentaciju priključio trojicu U-21 reprezentativaca - Luku Sučića, Josipa Stanišića i Josipa Šutala:

'Zvali smo ih da nam pomognu, dobit će minutažu, to je sigurno. Gledam interes hrvatskog nogometa, nisam sebićan i mislim da je normalno da se mladi priključe A sastavu jer im je ostala još jedan utakmica protiv Estonije.'

  • +21
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Poljud, 5.6.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hoće li Dalić eksperimentirati, možda probati s trojicom u obrani protiv Francuza? 

'Htjeli smo pokušati s tri u obrani, ali u razmišljanjima smo da je sve to nekako riskantno. Moramo svima dati šansu, da ne gubimo vrijeme s nekima i da odlučimo što i kako. Nema puno vremena, ali nemamo puno opcija kao Francuzi. Otpadne Varane i dođe još bolji iz Liverpoola...', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.