LEGENDARNI KOŠARKAŠ

Životna borba: Jabbar boluje od leukemije

10.11.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena Kareem Abdul-Jabbar objavio je da boluje od leukemije. Nakon velikih utakmica na parketu, legendarnog centra očekuje najveća borba u životu

U prosincu prošle godine Kareemu Abdulu-Jabbaru dijagnosticirana je teška bolest, a on je sada odlučio s time izaći u javnost.

'Nisam čovjek koji voli izlaziti u javnost sa svojim privatnim životom, ali ovo je drukčije. Mislim da ovako, budući da sam javna osoba, mogu drugima pomoći i spasiti živote. Želio bih poslati poruku da je ova bolest izlječiva, da ljudi idu kod liječnika, slušaju savjete i redovito uzimaju lijekove', rekao je Jabbar koji i danas drži rekord po broju postignutih koševa u NBA ligi (38.387) koje je zabijao u dresu Milwaukee Bucksa i LA Lakersa.

'Kad sam čuo riječ leukemija, bio sam prestravljen. Samo sam razmišljao o tome da mi je ostalo nekoliko mjeseci života. Odmah sam se sjetio prijatelja koji je umro od leukemije četiri tjedna nakon što mu je bolest dijagnosticirana', opisao je 62-godišnji bivši košarkaš te dodao:

'Razmišljao sam o tome da se moram boriti za vlastiti život. I borim se. Imao sam sreću što mi je bolest dijagnosticirana u ranoj fazi.'

Inače, Jabbar boluje od kronične mijeloidne leukemije, raka krvi i koštane srži u kojem tijelo proizvodi kancerogena bijela krvna zrnca. Oko pet tisuća takvih slučajeva bit će dijagnosticirano u SAD-u ove godine, a u državi s tom vrstom leukemije živi 22 tisuće ljudi.