nije uspio

Zinedine Zidane pred otkazom koji će mu donijeti milijune eura, a ovo su kandidati za klupu Real Madrida

20.09.2019 u 15:01

Bionic
Reading

Dvije pobjede i dva remija u prvenstvu te 3:0 poraz u 1. kolu Lige prvaka od PSG-a. To je učinak Zinedinea Zidanea na klupi madridskog Reala u novoj sezoni. Neki će reći kako nije katastrofa, ali katastrofa je kako Real izgleda na terenu, a to je najveći razlog zašto čelnici kluba razmišljaju o novom treneru

Samo dvije stvari mogu spasiti Zinedinea Zidanea otkaza na mjestu trenera Real Madrida. Prva je poprilično nemoguća, a to je da njegova momčad doslovno preko noći proigra i krene pobjeđivati. Problem? Brojne ozljede ključnih igrača, među kojima je i naš Luka Modrić, te apsolutna nemotiviranost ekipe koja na terenu djeluje kao nasumično skupljena grupa potpunih stranaca. Daleko je ovaj današnji Real od neke ozbiljne i konkurentne momčadi, prima previše golova, a sam teško stvara prilike.

Najbolje se to vidjelo protiv PSG-a koji je također desetkovan ozljedama (nije bilo Neymara, Mbappea, Cavanija, Draxlera), no oni su Parižanima manje nedostajali nego što su Sergio Ramos, Nacho, Modrić, Marcelo, Isco i Asensio nedostajali Realu. Treba li još koji puta istaknuti kako Real na Parku prinčeva nije uputio niti jedna jedini udarac u okvir protivničkog gola?!

Zidaneov najveći problem je u tome što se sada mora osloniti na igrače kojih se pod svaku cijenu želio riješiti, igru mu sada nose otpisani Gareth Bale i James Rodriguez. A to ne može završiti dobro...

Drugi način da se spasi i ostane na klupi Reala je odšteta koju bi mu 'kraljevski' klub trebao isplatiti ako mu da otkaz. Španjolski mediji navode kako bi takva odluka Real stajala nevjerojatnih 40 milijuna eura! Naime, Zidane je potpisao trogodišnji ugovor prema kojemu mu je godišnja plaća 13 milijuna eura, a u slučaju otkaza Real mu mora isplatiti cijeli iznos plus neke od bonusa koji su mu zajamčeni raznim klauzulama.

Bio bi to bolan udarac za klub koji ionako ne stoji baš najbolje što se tiče financija. Ne, neće Real propasti, ali prijete mu sankcije Uefe zbog Financijskog fair-playa, a eventualna isplata 40 milijuna eura odštete Zidaneu samo bi dodatno gurnula klub prema ponoru.

Kako god bilo, španjolski mediji bliski Realu i samom predsjedniku kluba Florentinu Perezu već imaju nekoliko ozbiljnih kandidata koji su odmah spremni zauzeti Zidaneovo mjesto.

  • +9
PSG - Real Madrid, 1. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: Yoan Valat

Prva je Perezova želja Jose Mourinho koji je bez angažmana nakon što je napustio klupu Manchester Uniteda te trenutno radi kao komentator za jednu rusku televizijsku kuću. No, ima Mourinho i puno protivnika u 'kraljevskim redovima' pa Perez intenzivno razmišlja i o Massimilianu Allegriju koji je s Juventusom osvojio pet naslova prvaka Italije. Allegri je na kraju prošle sezone otišao iz Juventusa, trenutno je na zasluženom odmoru, ali sigurno bi ga vrlo rado prekinuo da mu stigne ponuda Reala.

U 'rezervi' Florentino Perez ima još dva jaka imena, barem što se tiče navijačkih krugova. Prvi je legendarni kapetan 'kraljeva' i jedan od najboljih strijelaca svih vremena - Raul Gonzalez. On trenutno radi u omladinskom pogonu i trener je druge momčadi Reala koja se natječe u trećoj ligi. Njegov konkurent je također legenda kluba, Xabi Alonso. I on je u trenerskim vodama, na klupi je druge momčadi Real Sociedada koja se također natječe u trećoj španjolskoj ligi.

Na kraju će imenovanje nasljednika Zinedinea Zidanea ovisiti samo o - financijama. Mourinho i Allegri automatski bi bili preskupi u slučaju da Real mora isplatiti Zizoua. Onda 'na scenu' stupaju trenerski neafirmirana 'djeca kluba' - Raul ili Alonso. Oni bolje informirani kažu kako je Alonso puno veći trenerski kapacitet od svog nekadašnjeg suigrača...

  • +5
La liga, Villarreal - Real Madrid Izvor: EPA / Autor: Juan Carlos Cardenas