MAĐARSKI GAZDA OTVORENO

Žestok udar na Nenada Bjelicu: Do sada nisam o tome govorio, razočarao me...

02.04.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Osam je godina otkako je mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros, dosad neviđenim privatnim ulaganjima u hrvatski sport, izvukao tada posrnuli Nogometni klub Osijek s dna HNL-a i iz velikih financijskih dugovanja.

Tim povodom, predsjednik Uprave Ferenc Sakalj dao je opšrini intervju za službene klupske stranice.

Prenosimo nekoliko najzanimljivijih odgovora.

Ponekad se u javnosti stječe dojam da je Osijek u posljednjih godinu dana rasprodao svoju momčad „debelo“ ispod cijene i da nije napravio iskorak?

'Klub funkcionira tako da niti u jednom trenutku dugoročna stabilnost ne smije biti ugrožena, a mi smo, zbog pretjerane ambicije da napravimo dodatni iskorak na rezultatskom planu i osvojimo trofej, na početku mandata aktualne Uprave u rujnu 2020. išli u povećana ulaganja kako bismo upravo to ostvarili. Željeli smo instant rezultat u razdoblju od iduće dvije ili tri godine, nažalost, nismo ga ostvarili u tako kratkom roku i morali smo financijske okvire svesti u realne mogućnosti. Jer nije realno da danas igrač Osijeka zarađuje 600 tisuća eura za godinu dana. Ostali smo bez trofeja i s prevelikim i preskupim kadrom koji je trebalo smanjiti i to je razlog zbog kojeg u javnosti prevladava teza da se u Osijeku prodavalo bez plana i reda. Činjenica je da smo trošak za plaće igrača smanjili s 12 na 5 milijuna eura godišnje. Zahvaljujući tome danas možemo reći da nemamo dugove i da normalno funkcioniramo. Ako nismo organizirali konferenciju za medije kako bismo izrekli jasnu strategiju ne znači da ona ne postoji, iako smo osvijestili da moramo više o tome pričati prvenstveno s navijačima. U tom je kontekstu i ovaj razgovor'.

Navijači često ističu da niste dovoljno kritični u odnosu prema HNS-u. Kako vidite status Osijeka, posebno u kontekstu sudačkih pogrešaka koje su se događale?

'I ja smatram da nemamo adekvatan status kod sudaca. Nije mi jasno delegiranje istih, a još najmanje očito kršenje VAR protokola o čemu smo upozoravali još u rujnu, ali tada bez sluha odgovornih. U komunikaciji s odgovornima u HNS-u više puta sam isticao i da trebamo dovoditi kvalitetne strane suce za derbi utakmice, a sada vidimo da se očito kreće u tom pravcu i vrijeme će pokazati što će biti. Imali smo i ranije jamstva da će doći do određenih promjena, a ako se iste ne dogode tražit ćemo svoj put. U HNS-u općenito ima dosta nelogičnosti, od broja članova koje neki klubovi imaju u Izvršnom odboru, zbog čega odnos prema svima nije jednak, do Udruge prvoligaša za koju bi bilo logično da postoji u bilo kojem obliku. Općenito, puno se propitkuje regularnost natjecanja, a s obzirom na sve okolnosti, pa i na činjenicu da se utakmice igraju u svakakvim uvjetima, a nekad i četiri ili pet mjeseci nakon zakazanog termina, jasno je zašto ne postoji povjerenje'.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Uspjeli ste dovesti José​a Bota, priznatog portugalskog stručnjaka, na mjesto sportskog direktora. Kako ste uspjeli u tome?

'Boto je došao zahvaljujući mojim poznanstvima i podršci vlasnika. Od prvog trenutka smo jasno komunicirali da nam je provjereni stranac jedini izbor za poziciju sportskog direktora i jako smo zadovoljni da smo u tome uspjeli. Naravno, bitna je bila i njegova želja. Radi se o dokazanom stručnjaku sjajnog dosjea i mišljenja sam da je savršena osoba za slijediti put koji su zacrtali vlasnici. Jose ima moju apsolutnu podršku i neće biti mjesta za one koji neće prihvatiti njegov način rada'.

Između ostalog dotaka se i Nenada Bjelice, bivšeg trenera, ujedno i sportskog dirketora, koji je na klupi Osijeka sjedio od rujna 2020. do kolovoza 2022. godine.

Kako je uopće došlo do problema s Nenadom Bjelicom?

'Tako što je, očito frustriran rezultatskim neuspjehom nakon što je udovoljeno svim njegovim željama po pitanju igračkog kadra, počeo prozivati vlasnike i Upravu, javno govorio da je skraćivao i prekidao treninge, napadao novinare, isticao da je Uprava neambiciozna. To samo govori o kakvom je čovjeku riječ. Do sada nisam o tome govorio i nisam želio da ljudi iz Kluba to spominju, ali Bjelica me razočarao kao trener i sportski direktor. Kada smo ga dovodili, nismo pregovarali, udovoljili smo svim njegovim zahtjevima, vjerujući da je prava osoba za preuzimanje brige oko vođenja kompletnog sportskog segmenta. Njegovim dovođenjem povećali smo proračun za 100 posto, plaće igrača narasle su gotovo četiri puta, uz to doveo je veliki stožer i voditelja Škole nogometa. Nije se preispitivala niti jedna njegova odluka i želja, dobio je apsolutno sve što je poželio. No, izostali su obećani rezultati, pa je, prije nego što on bude prozvan, krenuo prozivati Upravu'.

Koliko je NK Osijek uložio u igrače koji su došli u njegovom mandatu?

'U mandatu Nenada Bjelice smo na transfere igrača koje je on doveo, njihove plaće i sve financijske stavke koje idu uz to, a doveo je koga god je poželio, potrošili oko 25 milijuna eura, a samo u Bjelicu i u njegov stožer uložili smo više od 7 milijuna! Mislim da je svima jasno da je napad na Upravu zapravo produkt činjenice da s maksimalnim resursima u svojem gradu nije napravio apsolutno ništa, pa je tako i njegova 'mantra' kako puno košta, ali nije skup, potpuno promašena. To što smo gradili stadion nije nimalo utjecalo na jačanje naše momčadi, dobro je znao da, ne napravimo li iskorak u Europi, moramo prodati dva, tri igrača za koje smo imali ponude kako bi Klub bio likvidan. Upravo njegova tvrdoglavost i neprihvaćanje odluka Uprave je razlog zbog kojeg se upalo u financijske probleme, a ne izgradnja stadiona koja se pretežno financirala iz drugih izvora. Podsjećam da smo s najskupljom momčadi i s najskupljim trenerom u povijesti ispali iz europskih kvalifikacija od poluamatera iz Kazahstana. Za takvo što naprosto ne može biti drugog krivca osim Bjelice'.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport