KLADITE SE PAMETNO

Zebnja uoči Portorika: Samo pobjednik ostaje na SP-u

04.09.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Nakon četiri odigrane utakmice imamo sasvim dovoljan uzorak da bismo mogli donijeti nekakav suvisli sud o hrvatskoj igri. I on nikako nije dobar. Večeras protiv Portorika (18 sati), Hrvatska odlučuje o svojoj budućnosti na ovom SP-u

Hrvatska je jučer protiv Grčke upisala i drugi uzastopni poraz na ovom Svjetskom prvenstvu, po drugi put nam je očitana košarkaška lekcija. Senegalci su nas dobili na mišiće, skok i snagu, a slično je uradila i Grčka. S tim da je kod njih ona obavezna igra koju toliko voli spominjati Repeša, na daleko višoj razini. Pa se tako, na ovom SP-u ofenzivno vrlo raspoloženoj Hrvatskoj, dogodilo da je prvih 20 minuta igre završila sa samo 23 postignuta poena.

Mučili su se Bogdanović u društvom u tom prvom dijelu, a ono što nije uspjela spriječiti sjajna grčka obrana, Hrvati bi promašili. Nakon što se počelo zaostajati, uvukao se i strah u hrvatske redove pa smo napadački izgledali dosta konfuzno. Senegal je Grčkoj pokazao kako igrati protiv Repešinog sastava, oduzeti pick igru Simonu i čini se da Hrvatska baš i nema plan B kad se to dogodi.

U nastavku su neki šutevi ušli, Hrvatska se malo oslobodila čeličnoga stiska Grka i zabila 42 poena, ali slabe im vajde od toga kad obrambeno nisu mogli ništa zaustaviti (primili 40 u drugih 20 minuta).

'Suci dopuštaju vrlo grubu igru na ovom SP-u, na granici prekršaja. Međutim, umjesto da nakon četiri utakmice prihvatimo kriterij kakav jest, mi napravimo samo 4 osobne pogreške u prvom dijelu i kukamo. Nemoguće je da nemamo adaptaciju na kriterij suđenja', rekao je prilično rezignirani izbornik za SN.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Suđenje na stranu, Hrvatska ima očitih problema u obrani i to prvenstveno na poziciji krilnog centra i centra. Šarić je unatoč svom svojem talentu zelen da bi mogao čuvati ponajbolje svjetske četvorke, a centri Tomić i Žorić djeluju neprepoznatljivo. I nije slučajno da su opet najefikasniji Grci protiv Hrvatske bili njihovi visoki igrači - Borousis sa 13, Papanikolau i Kaimakoglu sa 14. Također, u napadu ima problema na postavljenu obranu jer Ukić i Lafayette ne kreiraju previše. Pa se na kraju sve svodi na individualnu kvalitetu Bogdanovića ili nekoga drugog.

Pred Hrvatskom je sad utakmica na 'život ili smrt'. Sa dva uzastopna poraza doveli su se u situaciju da protiv Portorika moraju ići na pobjedu po svaku cijenu jer poraz znači - ispadanje... A to bi za sastav koji se potajice nadao i medalji značilo veliku blamažu. U slučaju pobjede Hrvatska može zauzeti i drugo mjesto (ako Argentina izgubi od Grčke, a Senegal od Filipina). U svim ostalim situacijama (pod uvjetom da dobiju danas), bit će treći osim ako Argentina bude slavila protiv Grčke, a Senegal protiv Filipina. Tada bi Hrvati i Senegal imali omjer 3-2, a Senegal je bolji u međusobnom.

'Riječ je o momčadi koja je osjetno slabija od Grčke - tek potencijalna 'eksplozija' nekog od kvalitetnih pojedinaca može biti opasna za našu igru', analizira Portoriko izbornik Repeša i zaključuje:

'Vjerujem da ćemo pobijediti jer momčad je na okupu, doista unutra nema ni jednoga problema. I siguran sam da ćemo igrati puno bolje danas nego protiv Grčke.'

Portoriko i njegove nade da će vidjeti drugi krug žive i dalje. Kad se momčad Paca Olmosa našla pred zidom, odnosno na rubu ispadanja iz konkurencije za nokaut fazu, odgovorila je na pravi način. Naravno, bilo je tu opet dosta pogrešaka, ali na kraju dana najvažnije je za njih da su upisali tu premijernu pobjedu na prvenstvu.

Kako je to izgledalo u prvom dijelu, činilo se da Portorikanci polako mogu početi spremati prtljagu. Odnosno, odraditi ovaj posljednji susret s Hrvatskom i via Srednja Amerika. Gubili su u jednom trenutku od Filipinaca 14 razlike i ozbiljno im je prijetila rezultatska katastrofa. Obrana praktički nije postojala i primali su poene na sve moguće načine - izvana, u reketu, nakon pickova i popova. Jednom riječju, nije funkcioniralo ništa. A onda im je valjda postalo jasno da tako dalje više ne može i ako žele proći među 16 najboljih, da moraju popraviti obrambeni dio igre.

U tom segmentu su na ovom prvenstvu bili zajedno sa Egiptom najgora reprezentacija i predstava koju su pružili u prvih 15-ak minuta sugerirala je da će opet završiti sa nekih 90 primljenih poena što im je bio prosjek kroz prve tri utakmice. Ali, onda su malo zategnuli defenzivno i već do poluvremena tih -14 pretvorili u -5.


Zanimljivo, drugi je dio izbornik Olmos otvorio bez Balkmana, uveo ga je tek sredinom četvrte četvrtine. U vrijeme dok tog krilnog centra nije bilo, Portoriko je uspio okrenuti rezultat u svoju korist, a u napetoj završnici i sačuvati prednost. Balkmana, ističu Portorikancu, muči Ahilova s kojom je imao problema i u pripremama.

'Moji su igrači pokazali protiv Filipina da žarko žele ostati na ovom SP-u pa su preuzeli odgovornost i omogući nam "meč loptu", kaže Olmos

U prvom redu se to odnosu na Bareu koji je sa 30 poena bio apsolutni junak, a najviše su mu pripomogli Huertas i Sanchez sa po 13 ubačaja. Vassalla, to smo naglasili i u najavi utakmice, nije bilo zbog ozljede, dok je Arroyo u prvom poluvremenu bio u dvorani, a onda kad je vidio da kola kreću nizbrdo, brzo odjurio sa liječničkim timom u bolnicu i snimao ponovo gležanj. Na početku drugog dijela bio je u dresu, pomalo šepajući, ali pokazalo se da nije morao ulaziti.

Portoriko uoči zadnjega dvoboja ne mora previše računati. Pobjeda im donosi nokaut fazu, a oni ne mogu više od četvrtoga mjesta. Ako Senegal izgubi, a oni dobiju Hrvatsku, te tri momčadi će imati omjer 2-3 i tu je Senegal na konju jer je dobio i Portoriko i Hrvatsku. Ako Senegal dobije bit će na 3-2 i opet je Portoriko četvrti u slučaju vlastite pobjede.

'Ovo je najizjednačenija skupina na SP-u, nadam se da ćemo odigrati dobro sa Hrvatskom i ući u drugu fazu', kaže Barea, a bek Rivera otkriva:

'Pobjedom nad Filipinima stekli smo samopouzdanje i to nam je dalo snagu za dvoboj sa Hrvatima.'

A u njemu će Portoriko po svemu sudeći biti jači za Arroya. SN, naime, donosi da je bio plan da će ponajbolji Olmosov igrač zaigrati ako protiv Hrvatske bude Portoriku trebalo. A treba mu...

'Portoriko nikada ne odustaje! Protiv Filipina smo odigrali najbolju utakmicu na turniru, a protiv Hrvatske ćemo biti još i bolji', najavljuje Balkman, dok izbornik ističe:

'Moramo nametnuti svoj način igranja.'

To u prvom redu znači dosta ritma i tranzicije, a vjerojatno i puno zone jer Portoriko nema dominantnoga centra.