ovo je baš žalosno

Zbog podmukle bolesti olimpijska pobjednica prekida karijeru; tek joj je 19 godina

26.10.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Ruskinja Ana Ščerbakova (19), aktualna olimpijska i svjetska prvakinja u umjetničkom klizanju, prisiljena je završiti karijeru zbog ozbiljne bolesti. Nesretna Ščerbakova boluje od Pfeifferove žljezdane groznice, odnosno mononukleoze...

Ova bolest obično se prenosi putem sline i zato se naziva i bolešću poljupca. No, bolest često ne izbije ili prođe neopaženo. Kod odraslih su simptomi često teški i očituju se u grlobolji, otečenim limfnim čvorovima, temperaturi...

Za Anu Ščerbakovu (19) su od otkrivanja bolesti ovog ljeta naporni treninzi i takmičenja postali nemogući, pa sad rusko 'čudo od djeteta' svoju veliku ljubav prema umjetničkom klizanju prakticira samo na revijama na letu te intenzivno razmišlja o trenerskoj karijeri.

Ščerbakova je jedna od najvećih zvijezda umjetničkog klizanja, 2021. godine osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu u Stockholmu, a godinu dana kasnije zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

No, čini se da je zbog podmukle bolesti profesionalnoj karijeri došao kraj.

'Cijeli život sam provela trenirajući i natječući se pa me, naravno, zanima da isprobam nešto novo', rekla je Ščerbakova.