RASPAD SISTEMA?

Zbog ove odluke, sudbina Monaca vrlo je neizvjesna

13.12.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Nogometni klub iz Kneževine Monako, AS Monaco FC, morati će plaćati jednaki porez na svoje igrače kao i svi drugi francuski klubovi

Takvu je odluku donijela Francuska narodna skupština, koja će s 1. siječnjem 2014. godine uvesti milijunaški porez od vrtoglavih 75 posto! S obzirom da dosada nije bio podležan zakonima Francuske, Monaco je uglavnom uspjevao dovesti velika nogometna imena, upravo zbog te niske stope poreza u Kneževini. No to je izazvalo pobunu kod drugih klubova iz francuskog Le Championnata, zbog čega će s prvim danom iduće godine i Monaco morati izdvajati veliku svotu novca za svoje naplaćenije igrače, poput Radamela Falcaa.

Nagađa se da sjajni kolumbijski napadač zarađuje godišnje oko 14 milijuna eura, što znači da će Monaco morati izdvojiti dodatnih 11 (malo manje) kako bi pokrio troškove poreza. Možda je ulazak Monaca u francuski porezni sistem upravo razlog zbog kojeg se posljednjih dana toliko spominje Falcaov odlazak iz Kneževine već u siječnju, iako je stigao tek minulog ljeta.

Porez bi, uz Monaco, obuhvatio 13 drugih klubova iz francuskog Le Championnata, što bi državi trebalo donijeti otprilike 44 milijuna eura (22 samo od Zlatana Ibrahimovića i Falcaa). Porez bi zaobišao najlošije klubove najvišeg razreda francuskog nogometa, koji u svojim redovima nemaju igrača koji zarađuje milijun i više eura po sezoni.