NIJEMAC NA DISPOZICIJI

Zbog Bacha se mijenja olimpijska povelja? Grabar-Kitarović iznijela impresivan podatak

15.10.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Thomas Bach bi mogao ostati predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dulje od planiranog kraja njegovog mandata 2025., jer je nekoliko članova MOO-a pozvalo u nedjelju na generalnoj skupštini u Mumbaiju na promjenu Olimpijske povelje kako bi Bach dobio drugi termin.

Bach, 69-godišnjak koji nije izričito isključio ostanak na dužnosti samo je rekao: 'Znate da sam vrlo vjeran Olimpijskoj povelji'.

Potpredsjednik MOO-a John Coates prethodno je objasnio uvjete pod kojima bi bile moguće izmjene povelje. Bach je na čelu krovne olimpijske organizacije od 2013. godine, a nakon početnog osmogodišnjeg mandata, izabran je na još četiri godine sukladno statutu MOO-a.

Olimpijski prvak u mačevanju iz 1976. zapravo je trebao napustiti mjesto 2025. Međutim, Luis Mejia Oviedo, član MOO-a iz Dominikanske Republike, pozvao je na reformu povelje i rekao da je olimpijskom pokretu još uvijek potrebno Bachovo vodstvo. Aicha Garad Ali iz Džibutija i Alžirac Mustafa Beraf, predsjednik Udruge afričkih olimpijskih odbora, podržali su prijedlog.

'Jako sam dirnut njihovom podrškom i prijateljstvom', rekao je Bach, otvarajući vrata nagađanjima o tome hoće li se kandidirati za još jedan mandat.

Izvršni odbor MOO-a pod Bachovim vodstvom, a potom i Glavna skupština odlučit će o eventualnoj prikladnoj prilagodbi statuta, a sljedeći kongres zakazan je neposredno prije Ljetnih igara 2024. u Parizu.

Trenutno nema službenog kandidata za Bachova nasljednika. Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe i Juan Antonio Samaranch Jr., čiji je otac vodio MOO od 1980. do 2001., smatraju se mogućim kandidatima za prvog čovjeka olimpijskog pokreta.

Odluka o tome koji će grad biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2036. bit će donesena najranije za tri godine, objavio je u nedjelju Međunarodni olimpijski odbor. Indija je ovaj tjedan izrazila interes za organizaciju Olimpijskih igara 2036., a premijer Narendra Modi obratio se vodstvu MOO-a na ceremoniji otvaranja njegovog zasjedanja u Mumbaiju. Poljska, Meksiko i Indonezija također su izrazili interes da se natječu za te Igre.

'Svaku odluku donijet će novo vodstvo MOO-a i to ne prije 2026. ili 2027. Sa zadovoljstvom mogu izvijestiti da je broj zainteresiranih za domaćinstvo Igara dvoznamenkasti', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica komisije za buduće domaćine MOO-a, koja nije pojasnila uključuje li ta brojka i kandidature za ljetne i zimske igre ili samo za ljetne Olimpijske igre 2036. godine.

Pariz bi trebao biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2024., a Los Angeles je odabran za Igre 2028. Brisbane u Australiji organizirat će Olimpijske igre 2032. godine.