FIFA_SP_2018.svg

osvojili crveni trg

[VIDEO] Više do 10.000 hrvatskih navijača napravilo pravu feštu u centru Moskve, sad će 'zapaliti' stadion Lužnjiki

Bionic
Reading

Uzbuđenje u Moskvi raste iz minute u minutu. Naravno, domaćinima se 'živo fućka' tko će večeras slaviti, no kada vidimo da pjesmu hrvatskih navijača ispraćaju pljeskom, a engleskih mrkim pogledima, jasno nam je na čijoj su strani. Među mnogobrojnim hrvatskim navijačima susreli smo i bivšeg reprezentativca Darija Šimića

Već letimičan pogled po Crvenom trgu, ali i okolnim ulicama, jasno sugerira kako je Engleza kudikamo više u Moskvi nego Hrvata.

Većina naših navijača stigla je u zračnu luku Šeremetjevo oko 13.30 sati i u popodnevnim satima polako su počeli pristizati na Crveni trg. Iz minute u minutu navijača u crveno-bijelim kvadratićima je sve više. Neke informacije govore kako bi na stadionu moglo biti oko 15.000 hrvatskih navijača jer se pojavilo dosta dostupnih ulaznica.

'Putovali smo avionima, vlakovima, a u Nižnji Novgorod autobusom. Nadamo se kako više nema putovanja, ostajemo u Moskvi do finala', kazao je jedan navijač.

Scena kada se nedaleko od najvećeg moskovskog trga, točnije na prostoru ispred Povijesnog muzeja na Trgu Manežnaja, razvila najveća navijačka zastava dimenzija 64 x 10 metara (ipak je nisu stigli spojiti do maksimalne dužine od 96 metara!), na trenutak je izazvala pomutnju među Rusima. Takvu zastavu, kako su nam rekli, nikada nisu vidjeli!

Inače, prvo je bila želja vlasnika zastave da s njom uđu na Crveni trg, ali na kraju policija nije dopustila ulazak na najveći moskovski trg. Pregovori su trajali 20-ak minuta, a popustili su tek kada su vidjeli video u kojem i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović maše tom zastavom.

A komentar glavnog policajca vrlo je znakovit: 'Lijepa je!' Naravno, nije mislio na zastavu, već na predsjednicu i nasmijao je sve prisutne hrvatske navijače.

  • +31
Atmosfera u Moskvi uoči utakmice Hrvatska-Engleska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Nema sumnje kako će ove slike iz centra Moskve obići svijet. Ovaj dan mnogima će ostati u uspomeni jer će baš sve biti u crveno-bijelim kvadratićima.

Kako smo doznali, upravo je Crveni trg dogovoren za okupljanje, a u popodnevnim satima očekuje se i njegovo potpuno 'zaposjedanje'.

Naime, navijači iz Crikvenice i Bribira, koji u stopu prate hrvatsku reprezentaciju, pa su tako stigli i do Moskve, imaju želju razvući najveću navijačku zastavu. I sigurni smo, ovog puta neće im biti problem pronaći ekipu koja će zastavu nositi. Jer znamo da će na stadionu Lužnjiki biti najmanje deset tisuća hrvatskih navijača. Dakle, plan je već napravljen, a nema sumnje da će naši navijači biti prava atrakcija.

Na jednoj od brojnih hrvatskih zastava isticao se napis 'Hvala, Rusija!'. Domaći su rado pozirali pored nje, lijepa je to gesta naših navijača, Rusija je u svakom slučaju bila izuzetan domaćin, sretan za hrvatsku reprezentaciju.

Kako izgleda atmosfera među hrvatskim navijačima u Moskvi, pogledajte u videu:

Među hrvatskim navijačima sreli smo i bivšeg reprezentativca Darija Šimića, koji je ovdje igrao i nogomet u društvu legendi.

'Koliko se sjećam, na današnji smo dan uzeli broncu 1998. godine. Fenomenalan osjećaj. Ovo je dokaz kvalitete hrvatskog nogometa, a uzbuđenje je maksimalno. Svjesni smo što možemo napraviti. S time da moram reći, koliko god s nestrpljenjem očekujem utakmicu, imam dobar predosjećaj i to mi daje mir', rekao je za tportal Dario Šimić, koji je bio sudionik Svjetskog prvenstva 1998. godine i osvajanja brončane medalje.

  • +15
Uoči utakmice s Engleskom navijači razvili divovsku zastavu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Naravno, kako se približavala utakmica, i broj engleskih navijača bio je sve veći. A oni su postajali sve glasniji...

Inače, glavna zvijezda na Crvenom trgu je dvojnik engleskog izbornika Garetha Southgatea. Rusi stoje u redovima kako bi se s njim fotografirali.

  • +30
Navijači putuju na utakmicu u Moskvu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Moskovski Crveni trg u ovim je trenucima prepun crveno-bijelih kvadratića, dok su Englezi po svom običaju napravili svoje navijačke baze u pojedinim kafićima i restoranima gdje se zabavljaju uz pjesmu i alkoholna pića.

Atmosfera je sjajna, bez ikakvih napetosti između navijača, čak je skupina hrvatskih i engleskih navijača odigrala nogomet na Crvenom trgu. Za svaki slučaj ruska policija budno prati sve što se događa.

'Ovo je ludo, idemo u finale. Englezi nemaju šanse', kazala je već pomalo promukla, a izuzetno vesela ekipa iz Posušja.

Slavlju naših navijača priključili su se i Rusi, držali su zastavu, mahali s njom i skakali.

'Zbog vas smo izborili plasman na EP 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Tada je za vas bio sretan London, neka večeras to bude Moskva, sretno protiv Engleske', kazao nam je Sergej.

Veliku navijačku feštu u centru Moskve nije pokvario ni iznenadni pljusak. Dapače, kad je kiša prestala još se i jače centrom glavnog ruskog grada iz navijačkih grla zaorilo:

'Ovo je Hrvatska! Ovo je Hrvatska!'

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal