FIFA_SP_2018.svg

smiješi se zlatna lopta

Zahvaljujući čudesnom Modriću deset godina tiranije Ronalda i Messija je napokon gotovo!?

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 15.07.2018 11:56
  • Objavljeno 15.07.2018 u 11:56
Bionic
Reading

Već nakon pobjede Hrvatske protiv Engleske u polufinalu SP-a u španjolskim i engleskim medijima proglasili su Luku Modrića prvim favoritom za osvajanje Zlatne lopte, nagrade za nogometaša godine, čime bi prekinuo dominaciju Messija i Ronalda u ovom izboru. Je li naš kapetan već napravio dovoljno za tu titulu?

Naš 32-godišnji reprezentativac bez sumnje proživljava godinu iz snova. S Real Madridom osvojio je treći naslov prvaka Europe u nizu, a sada je s malom Hrvatskom u finalu Svjetskog prvenstva, što je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa.

  • +35
Hrvatska nogometna reprezentacija na SP- u Rusiji 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: Profimedia / Igor Kralj/PIXSELL

Već trijumf ove srijede u Moskvi protiv Engleske probudio je inicijativu da se Modrića nagradi kao najboljeg nogometaša godine i dodijeli mu Zlatnu Loptu, nagradu koju već deset godina drže Ronaldo i Messi (po pet svaki), još od Kake 2007. godine.

Dio španjolskih medija kao i engleskih uvjeren je da je već ulaskom u finale s Hrvatskom napravio dovoljno da ga se proglasi najboljim na svijetu, čak i ako naša reprezentacija izgubi od Francuske.

Je li Luka zaista napravio dovoljno da uzme najprestižniju individualnu nogometnu krunu i naljuti Cristana Ronalda koji misli da je nitko drugi ne zaslužuje?

  • +28
Luka Modrić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Tu treba još uvijek biti oprezan. Naime, kad su u pitanju opipljive statistike, iako je bio ključan pokretač Reala Modrić je zabio tek dva pogotka u sezoni, a tome je pridodao sedam asistencija. U dresu reprezentacije dodao je dva gola i dvije asistencije na Svjetskom prvenstvu pa bi nogometne neznalice u tome mogle naći argument da ipak nagradu dodijele nekom konkretnom napadaču.

'Fokusiran sam samo na uspjeh reprezentacije. Kada te se spominje u tom kontekstu, godi mi. Nisam opterećen time, i želja mi je da osvojimo Svjetsko prvenstvo. Na to ne mogu utjecati. Stvarno me zanima samo reprezentacija, te individualne stvari mi nisu prioritet', rekao je kratko i jasno na tu temu Modrić uoči svoje najveće utakmice u karijeri.

No, Messi nakon debakla u Rusiji sigurno je izvan konkurencije, kao i Salah, dok Cristiano Ronaldo više nema potporu španjolske medijske mašinerije, a i nije napravio dovoljno u 2018. godini.

Od nedavno Fifa dodjeljuje svoju nagradu za najboljeg nogometaša godine, a France Football posebno Zlatnu loptu. Ako Luka s Hrvatskom ode do kraja, neće biti nikakave dvojbe. Dobit će obje nagrade. Ako Francuzi postanu prvaci, možda i neće. Sve ovisi što će Griezmann i Mbappe napraviti u finalu. U svakom slučaju, bliže je nego ikad nagradi o kojoj je nedavno samo mogao sanjati. A tiraniji Ronalda i Messija gotovo sigurno dolazi kraj...