OD HVK-a DO HAVK-a

Zagrebački veslači traže strateškog partnera

  • Autor: Branko Vukina
  • Zadnja izmjena 24.05.2011 13:43
  • Objavljeno 24.05.2011 u 12:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski akademski veslački klub Mladost u idućih mjesec dana izabrat će strateškog partnera za gradnju objekata koji će služiti i vlastitim potrebama ali i namicanju novca za klupski pogon

'U idućih mjesec dana izabrat ćemo strateškog partnera za gradnju sportskog parka na 12.300 kvadratnih metara', najavio je Goran Nuskern, predsjednik Hrvatskog akademskog veslačkog kluba Mladost.

Vijest o traženju strateškog partnera objavljena je u veslačkom domu Mladosti. Vlasnik tog doma, kao i ostalih objekata uza nj, upravo je Mladost, koja je vlasništvo naslijedila od Hrvatskog veslačkog kluba. Danas zvuče proročanski najave o gradnji doma Hrvatskog veslačkog kluba iz godine 1937. Reporter tadašnjeg Jutarnjeg lista 20. srpnja 1937. među inim je zapisao: 'Hrvatski veslački klub u Zagrebu, koji je osnovan 1912. godine, proslavit će ovog ljeta 25-godišnjicu svoga osnutka i plodonosnog rada na polju veslačkog športa. Davna želja članova da sagrade svoj veslački dom počela se ostvarivati ove godine. Dom je već pod krovom (...), a namijenjen je ne samo današnjem članstvu, već i onim generacijama zagrebačke omladine koje dolaze. Neka nitko ne zaboravi da HVK sprema našoj djeci ono što u športskom raspoloženju i vedrom duhu upotpunjuje školu i očinski dom.' Naslov teksta glasio je: 'Proslava 25. godišnjice i zgrada doma HVK', a u podnaslovu je pisalo: 'Od skromna početka do lijepih uspjeha'.

Što razlikuje HVK od HAVK-a? Danas se 'lijepi uspjesi' mjere svjetskim mjerilima jer su članovi Mladosti istodobno i članovi hrvatskih reprezentativnih posada koje se mogu podičiti odličjima na najvećim priredbama. A trener Nikola Bralić bio je nominiran za trenera godine u svijetu 2010. Uvrstili su ga među pet veslačkih top stručnjaka!

Bralić vježba i svjetske prvake, članove posade reprezentativnog četverca na pariće. Neki tvrde da su mladostaši Valent i Martin Sinković te Damir Martin iz susjedne im Trešnjevke i David Šain i osječkog Ikstusa najjači brend hrvatskog veslanja ikad.

Goran Nuskern ističe međutim da smo i prije imali nadarenih veslača, ali da se mnogo toga promijenilo u posljednjih dvadesetak godina nabolje.

'Prije dva desetljeća imali smo više novca, ali manje znanja nego danas. I sportski dužnosnici, i treneri. A i reprezentativci su pokazali odlike koje krase doista samo najbolje među najboljima. Eto, upravo članovi posade četverca na pariće u sastavu David Šain, Damir Martin, Valent i Damir Sinković na izniman napor navikli su još od svojih kadetskih dana. Upravo na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu, gdje su osvojili zlatnu medalju, vrijeme je bilo nepovoljno. Uza sve to, dobili su lošiju stazu od svojih suparnika, a svejedno su bili prvi. Imaju ono što neke prijašnje generacije nisu imale: snagu koju su stekli vježbajući po nevremenu, kad je vjetar udarao u bok čamca, kad neki drugi ne bi ni izašli na vodu. Znaju reagirati na svaki izazov', ističe Goran Nuskern.

Na nedavnom hrvatskom veslačkom prvenstvu samo je pet klubova osvojilo zlatna odličja. Mladost šest puta, Iktus i riječki Jadran triput, a Krka i Trešnjevka jedanput. HVK doista ima pravog nasljednika u HAVK-u Mladost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi