nijemac opasno visi

Zadnji koji je napravio glupost poput Vettela dobio je dvije godine suspenzije!

01.07.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Ferrari sa strepnjom iščekuje saslušanje 3. srpnja nakon kojeg će FIA odlučiti hoće li dodatno kazniti Sebastiana Vettela, a talijansku momčad sigurno brine činjenica da je Dan Ticktum koji je posljednji izveo nešto slično pod sigurnosnim automobilom dobio čak dvije godine suspenzije...

Podsjetimo, Vettel je u napadu bijesa bočno udario Lewisa Hamiltona uoči letećeg starta utrke u Azerbajdžanu, nakon što je Britanac snažnije zakočio i tako izazvao ljutitu reakciju vozača Ferrarija.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Azerbajdžana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sebastian se izvukao samo s deset sekundi kazne i prolaskom kroz boks te na kraju čak i završio ispred Hamiltona koji je imao tehničkih problema, no FIA je odlučila otvoriti dodatnu istragu i tu su moguće zaista žestoke naknadne kazne.

Vettelov prethodnik Michael Schumacher primjer je što se sve može odlučiti za 'zelenim stolom', s obzirom da je znao biti i diskvalificiran i dobiti utrke suspenzije pa čak su mu 1997. godine nakon sudara s Villeneuveom oduzeti svi bodovi u prvenstvu.

No, Ferrari mora brinuti i posljednji sličan slučaj onome iz Azerbajdžana koji se dogodio 2015. godine u britanskoj Formuli 4. Tada je na Silverstoneu Dan Ticktum u napadu bijesa prešao pod sigurnosnim automobilom nekoliko vozača da bi udario Rickya Collarda s kojim se ranije sudario.

Za taj je incident talentirani Britanac dobio čak dvije godine suspenzije, što je dokaz da FIA ima nultu toleranciju za iracionalno divljanje vozača za volanom koje daje krivu poruku i vlasnicima cestovnih automobila.

Iako nije vjerojatno da bi i Vettel mogao dobiti nešto slično, jer bi to bio prevelik udarac za Formulu 1, moguća je uvjetna kazna u tom trajanju koja bi se aktivirala u slučaju novog ispada, no većina vjeruje da će dobiti utrku ili dvije suspenzije ili će mu biti oduzeti bodovi iz Azerbajdžana...