MAĐARSKA LEGENDA

Zadnji crno-bijeli junak nedostižan i Leu Messiju

20.12.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Nezadrživi Leo Messi i nemoćnom je Atleticu zabio dva gola i svoj ukupan zbir u 2012. godini povećao na nevjerojatnih 90 golova. Prestigao je i Zica, još ranije i Gerda Müllera i ostaje samo dilema je li afrički 'bombarder' Godfrey Chitalu zaista 1972. zabio 107 golova. No čak ni 'nadnaravni' Messi još nije ni blizu da sruši rekord po broju ligaških golova u jednoj sezoni

U španjolskoj Primeri je odigrano 16 kola, a Barcelonin vođa već je zabio 25 golova. Dakle, Messi zabija 1,56 golova po utakmici u ligi i ukoliko nastavi tim tempom, do kraja sezone zaustavit će se na broju 59 prilikom sasvim izvjesne proslave novog naslova prvaka.

Time bi srušio vlastiti rekord španjolskog prvenstva koji je postavio ovoga ljeta s okruglih 50 pogodaka, čime se trenutno nalazi na 10. mjestu vječne ljestvice europskih liga. Dapače, pomaknuo bi se na diobu četvrtog mjesta koje trenutno drži Albanac Refik Resmja koji je prvenstvo 1951. završio također s 59 pogodaka.

Gol više ima legenda Evertona (čiji spomenik krasi prilaz Goodison parku) Dixie Dean koji je 1928. zabio 60 golova, no prva dvojica nedostižna su čak i ovako čarobnoj statistici koju prezentira Lionel Messi.

Obojica su Mađari i dominirali su razdobljem oko Drugog svjetskog rata. Gyula Zsengellér je 1939. za Ujpest zabio 65 golova, da bi sedam godina kasnije u prvom poslijeratnom prvenstvu Mađarske njegov rekord za jedan gol srušio Ferenc Deak koji je u dresu tada moćnog Szentlőrincija zabio 66 golova u 34 nastupa.

Ferenc Deak je kasnije postao sinonim Ferencvarosa, a danas ima i trg u Budimpešti. Tijekom čitave karijere zabijao je više od gola po utakmici, a po službenoj statistici IFFHS-a nalazi se na šestom mjestu vječne ljestvice strijelaca sa 576 golova u službenim utakmicama. Messi je trenutno na 287 službenih golova i ovim tempom jednoga dana mogao bi prestići Mađara. U apsolutnoj kategoriji, po broju ligaških golova u jednoj sezoni - gotovo nemoguće...

Deak je zabio prvi gol Bugarima, a zadnja tri u 'petardi' potpisao je poznatiji Ferenc - Puskas
Svih 90 golova Lea Messija u ovoj godini