SuperSport HNL

Zabrinuti trener Hajduka Ivan Leko iskreno priznao: Ovo su mi dva najgora mjeseca u karijeri...

10.03.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Derbi 25. kola SuperSport HNL-a u nedjelju (12. ožujka, 17.30 sati, MAXSport 1, MAXtv) u Gradskom vrtu igraju Osijek i Hajduk. Sudar je ovo druge i treće momčadi na prvenstvenoj ljestvici koje su se prije samo deset dana susrele u četvrtfinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa. Hajduk je tada u Gradskom vrtu slavio 2:1

Hajduk je povezao dva prvenstvena poraza, a na obje utakmice primio je čak četiri gola. Prvo je na Maksimiru doživio debakl u derbiju i izgubio 4:0 od Dinama, a potom je novi šok uslijedio na Poljudu gdje je Lokomotiva slavila 4:3.

Ne ide 'bilima' nikako, trener Ivan Leko se trudi, ali brojne ozljede i limitirani igrački kadar 'ubijaju' svaki pokušaj napretka. Sad je to postalo jasno i samom Leki...

'Ovo su za mene sigurno najgora dva mjeseca', kazao je u najavi utakmice s Osijekom Ivan Leko te dodao:

'S predsjednikom pričamo često, ovaj tjedan, prošli isto...'

No, od priče nema ništa, to je jasno svima. Treba raditi i igrati, a Hajduk u posljednje vrijeme ne igra nikako.

  • +29
Hajduk - Lokomotiva, 5.3.2023. Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Radimo na svim aspektima nogometa, u nijednom nismo dobri. Radimo da u svemu budemo bolji. Prvo radimo liste tko može, a tko ne može trenirati. Teško je o nečemu pričati kada nijednom ne možete ponoviti sastav. Ne mogu se očekivati automatizmi u takvoj situaciji. Radimo puno, ali ne vidi se na terenu', jada se Leko i nastavlja u istom tonu:

'Mislim da ne može biti veći pritisak, nego na nas, s obzirom na našu situaciju. Nema ekipe u Hrvatskoj koja ima veći imperativ od nas uzeti bodove. Ali nisam se došao ispričavati i braniti. Činjenica je da nismo mogli izvesti isti sastav. Ako ste imalo pratili u što vjerujem, ja vjerujem da se uvijek treba igrati s istim igračima. Mi to nismo bili u prilici. U budućnosti ćemo to nešto pokušati, standardizirati ekipu...'

Kad je završio s 'naricanjem' Leko se okrenuo nedjeljnom derbiju s Osijekom.

'Vrlo vjerojatno će biti drugačije jer dolaze iz loše utakmice u Kupu. Vidjeli smo samo jednu utakmicu pod novim trenerom u Maksimiru. Pokušavamo predvidjeti što će igrati. To je 11 na 11, ovo nije boks ni atletika. Tko bude bolji, neka dobije. Očekujemo bolji Osijek, u Maksimiru je odigrao 1:1, bio dobar. Znamo kako smo mi tamo prošli. Očekujemo jednu agresivnu ekipu. To su uvijek takve utakmice, pune duela intenziteta, sada je to drugi protiv trećega. To su dupli bodovi i nadam se da će biti puna nogometa', kaže Leko koji je s Hajdukom u Kupu slavio u Gradskom vrtu prije samo desetak dana. Hajduk je pobijedio 2:1, no u nedjelju je nova utakmica, a ogroman problem je propusna obrana. Činjenica je da je Hajduk primio previše golova u drugom dijelu sezone.

'Očajni smo u obrani, tri sustava u osam utakmica s 25 igrača. Jednostavno smo mekani kao ekipa i to je odavno tako. Jednostavno taj mentalitet obrane, baš sam gledao jučer Sportinga i Arsenala kada je stoper uklizao i spriječio gol. Pet, šest suigrača mu je čestitalo i volio bih vidjeti to ovdje. To je karakter igrača kao Chiellinija koji bi to slavili kao da su zabili gol. Moramo raditi na mentalitetu obrane', otkriva Leko koji i pred ovu utakmicu ima velikih problema s ozljedama:

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

'Lista je duga. Ne putuje Kalinić, Elez, Awaziem, Prpić, Lovrencsics. Kalik i Borevković će možda putovati, odradili su jedan trening, ali nisu na 100 posto. Awaziem? On je u lošem trenutku, kao i svi mi. Nećemo lagati, to je tako. Igra i griješi, nije jedini. On ovaj tjedan nije trenirao jer ima ozljedu zadnjih par nedjelja. Zbog tih stvari nije u konkurenciji za utakmicu.'

Pohvalio je Leko atmosferu u svlačionici Hajduka, no u isto vrijeme istaknuo da je to i - problem!?

'Nisam ni kao igrač ni trener u svlačionici gdje su odnosi tako dobri, gdje se druže na terenu i van terena. Možda je to i problem, što su predobri. To su baš dobri momci i užitak je biti s njima kroz dio dana. Ja bih volio da se potuku i da netko nekome nešto kaže, ali svi smo ovdje da u nedjelju dobijemo utakmicu, da se prezentiramo na najbolji mogući način', zaključio je trener Hajduka Ivan Leko.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport