FIFPRO JE JASAN

Zabrinjavajuće upozorenje nogometašima: Ne odlazite igrati u ovu zemlju...

08.06.2023 u 12:06

Bionic
Reading

FIFPRO, globalno predstavničko tijelo za profesionalne nogometaše, savjetovalo je strane igrače da ne potpisuju ugovore za egipatske klubove zbog, kako navode, čestih ugovornih sporova i uvredljivog ponašanja tamošnjih klupskih dužnosnika.

U izjavi koja je izazvala oštru reakciju Egipatskog nogometnog saveza (EFA), FIFPRO je rekao da igrač koji pređe u klub u zemlji ima 'velike šanse suočiti se s pravnim postupkom'.

'U zadnje vrijeme FIFPRO je primijetio porast radnih sukoba u Egiptu, koji se tiču i neisplate plaća i zlostavljanja kao što je oduzimanje putovnica, krivotvorenje i ucjena', stoji u priopćenju.

Tijelo je upozorilo igrače da ne predaju svoje putovnice službenicima kluba, čak i ako im se kaže da je to potrebno za dobivanje boravišne ili radne dozvole, budući da je zadržavanje putnih isprava iskorišteno da se igrače prisili na potpisivanje ugovora o raskidu.

FIFPRO je također upozorio igrače da ne potpisuju prazne ugovore i da zadrže jednu potpisanu verziju ugovora, a pritom također osiguravaju da je na njemu navedena točna valuta.

EFA, koja nadzire profesionalne klubove u zemlji, odlučno je odbacila FIFPRO-ove optužbe.

'EFA je krajnje frustrirana priopćenjem koje je izdao FIFPRO, a koje sadrži nekoliko pogrešnih informacija', stoji u priopćenju kasno u srijedu.

'Možemo potvrditi da čak i ako su se neki incidenti dogodili, oni predstavljaju pojedinačne slučajeve koji se ne odnose na sve egipatske klubove. Imamo 268 stranih igrača u različitim razinama i tijekom protekle četiri godine primili smo samo dvije pritužbe u vezi s zadržavanjem putovnice. Oba su pitanja odmah riješena nakon naše intervencije'.

Klubovi poput Zamaleka, prvaka egipatske Premier lige u posljednje dvije sezone, Al-Ismailyja i Pharca posljednjih su nekoliko godina dobili pozamašne kazne i zabrane transfera zbog neisplate plaća i kršenja ugovora.