euforija u leedsu

Zaboravljeni slavni klub napokon ustaje iz nogometnog pepela: Navijači su to jako dugo čekali!

15.06.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Leeds United nakon frustrirajućeg desetljeća i pol čini se da je napokon ustao na noge, a sljedeće sezone vodit će ga ugledni Marcelo Bielsa koji je postao najbolje plaćeni trener u povijesti kluba...

Riječ je o jednom od najvećih engleskih klubova koji je ostao u dubokom sjećanju zagrebačkim ljubiteljima nogometa, jer je upravo protiv njega Dinamo slavio u finalu Kupa velesajamskih gradova 1968. godine.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Leeds je tada doživio poraz, ali u istom natjecanju trijumfirao je dvaput, a 1975. godine igrao je u finalu Kupa prvaka, a dvije godine ranije i u finalu Kupa kupova. Premiership je osvojio triput, a naslov ima i u FA kupu i Liga kupu, kao i u Community Shieldu.

U novijoj povijesti sjećamo se generacije Viduke, Bowyera i Smitha koji su igrali u polufinalu Lige prvaka, no nedugo nakon toga klub se potpuno urušio i 2004. godine ispao iz Premiershipa, a zatim završio i u trećoj ligi.

Situacija je u jednom trenutku bila toliko loša da je klub morao prodati svoj trening kamp i stadion, ali uspio je opstati i 2010. godine se vratiti u Championship iliti englesku drugu ligu.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Od tada traje neuspješna borba za povratak u Premiership, no klub je prošle godine u potpunosti kupio talijanski biznismen Andrea Radrizzani koji je vratio i stadion Elland Road u vlasništvo Leeds Uniteda.

Na radost navijača, Leeds je čini se napokon spreman vratiti se među elitu, a tome svjedoči i dovođenje uglednog Marcela Bielse koji je ovog petka postao najplaćeniji trener u povijesti kluba.

'Konačno je došlo vrijeme za rad u Engleskoj,' izjavio je Bielsa koji je u karijeri ostavio dubok trag u Marseilleu, a vodio je još i Espanyol, Athletic, Lazio i Lille te čileansku i argentinsku reprezentaciju.

Sa 62 napunjene godine Bielsa je pred posebnim izazovom, a svi koji vole ovaj klub uvjereni su da je dovođenje tako priznatog trenera prekretnica i važan korak prema povrtaku stare slave...