GOSPODAR PRSTENOVA

Zabio Talijanima, postao heroj i – dobio otkaz

04.06.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Nabujali talijanski nogometni ego nikada se u potpunosti nije oporavio od izbacivanja od Sjeverne Koreje davne 1966, a novi šok s istog poluotoka došao je prije 12 godina

Južna Koreja je uz Japan izborila domaćinstvo SP-a 2002, a na klupu su doveli provjerenu veličinu Guusa Hiddinka. Već prolaz u drugi krug smatrali bi svojevrsnim pothvatom, ali euforija je trajala sve do krajnje neočekivanog polufinala.

Bajka je počela pobjedom nad Poljskom 2:0, a bodom protiv SAD-a Korejci su došli blizu druge runde. Ipak, pred njima je stajao moćni Portugal koji je trebao pobjedu, a SAD je vrebao drugo mjesto. Ipak, nekadašnja zvijezda Manchester Uniteda Ji Sung Park nokautirao je Portugalce i izazvao nezapamćenu euforiju u zemlji.

Kao nagrada im je došao dvoboj protiv renomirane Italije, ali Hiddink je Korejce uvjerio da mogu i više. Vieri je zabio za 1:0 i Italija je mirno jedrila prema očekivanom plasmanu među najboljih osam. Talijani su i u skupinama s razlogom (poništeno im je čak pet golova!) vikali na suce, a novi dokaz da nisu među ljubimcima na ovom SP-u došao im je kada je zbog simuliranja Totti dobio drugi žuti karton i kada je Italija ostala s desetoricom igrača.


Dvije minute prije kraja izjednačio je tadašnji krilni napadač Anderlechta Hyeon, a pobjedu je domaćinima osigurao Ahn Jung Hwan. Čovjek je postao heroj nacije, ali gol mu je donio i probleme. Predsjednik njegovog kluba Perugije dan nakon poraza Italije poručio je da ga više ne želi vidjeti u klubu, a iako je uskoro ublažio stavove, na kraju je otpustio Hwana.

U četvrtfinalu Korejci su penalima izbacili Španjolsku, ali bez medalje su ostali nakon poraza od Njemačke u polufinalu i Turske u dvoboju za treće mjesto.

Hwan je prešao u japanski Shimizu, a u Europu se vratio 2005. Nakon kratkih epizoda u Metzu i Duisburgu vratio se u Aziju prije tri godine se oprostio u dresu kineskog Daliana. Za reprezentaciju je odigrao 71 utakmicu i zabio 17 golova, a kako nakon svakog gola poljubi vjenčani prsten, navijači su ga prozvali 'gospodarom prstenova'.