EUROPSKA LIGA

Vukojevićev Dinamo u zadnjem kolu čeka čudo

01.12.2011 u 22:53

Bionic
Reading

Od zanimljivijih ogleda petog kola Europske lige, Dinamo Ognjena Vukojevića odigrao je 1:1 na gostovanju u Stokeu i tako došao na korak od ispadanja. Schalke je zahvaljujući 73. eurogolu Raula osigurao prolazak, a strijelac je bio i Jurica Buljat u porazu svog Hapoela protiv Larnace

U skupini D Vaslui i Lazio su odigrali bez golova, dok je lisabonski Sporting golovima Vana Wolfswinkela u 15. te Bojinova u 58. pobijedio 2:0. Sporting je osigurao drugi krug, dok će u posljednjem kolu o drugom putniku odlučivati Vaslui i Lazio koji imaju isti broj bodova.

Zahvaljujući remiju na svom stadionu protiv Vukojevićevog Dinama, Stoke se plasirao u drugi krug Europske lige. Za razliku od njih Dinamo u posljednje kolo ulazi s tri boda zaostatka za drugoplasiranim Bešiktašem i bit će im vrlo teško probit se dalje. Dinamo je odlično otvorio utakmicu te je poveo preko autogola Upsona u 27. minuti. Upornost domaćina se isplatila jer je u 81. minuti Jones postigao pogodak za Stoke koji im je donio prolazak.

Bešiktaš je u sučevoj nadoknadi pobijedio Maccabi u Tel Avivu i tako došao na korak do drugog kola. Gosti su poveli preko Quaresme u 45. minuti da bi u 47. Toraman povisio vodstvo Bešiktaša na 2:0. Yeini je u 59. minuti smanjio, da bi Logasi u 71. minuti izjednačio. Pobjedu turskom sastavu donio je Quaresma golom u 92. minuti.

Athletic je protutnjao F skupinom i kolo prije kraja osigurao drugi krug Europske lige. Na svom su stadionu pobijedili Slovan iz Bratislave 2:1. Marcos u 15. te Laskurain u 75. bili su strijelci za Athletic, dok je Sebo u 39. postigao jedini pogodak za Slovan.

Salzburg je s 2:0 pobijedio PSG i tako ostao u igri za drugi krug kolo prije kraja. Pobjedu austrijskoj momčadi donijeli su Jantscher u 20. te Svento u 90. minuti. U posljednjem kolu o drugom putniku odlučivat će Salzburg i PSG koji imaju po sedam bodova.

U skupini J sve je jasno. Njemački Schalke je uvjerljivo prvi, a novu pobjedu, ovog puta protiv Seaue, donio im je veteran Raul svojim 73. pogotkom u europskom natjecanju. Domaćini su poveli golom Papadopoulosa u 25. da bi Steaua preko Rusescua izjednačila u 33. minuti. Legendarni Raul pogotkom u 57. minuti donio je pobjedu Schalkeu.

U drugom ogledu skupine AEK Larnaca pobijedio je Maccabi iz Haife 2:1. Golove za domaćine postigli su Garcia-Garcia u 14. te Pintado u 51. dok je strijelac jedinog pogotka za izraelsku momčadi bio Jurica Buljat u 75. minuti. U ovoj skupini je sve još otvoreno. Schalke sigurno prolazi kao prvoplasirana momčad, dok na drugo mjesto pikiraju preostala tri kluba.

Twente nastavlja s odličnim partijama u Europskoj ligi. Na njihovom stadionu pao je i engleski Fulham zahvaljujući golu Janke u 89. minuti susreta. Tako je Twente i osigurao prvo mjesto i prolazak dalje. Wisla je došla do druge pobjede u skupini, svladavši na gostovanju Odense 2:1. Za poljsku momčad strijelci su bili Biton u 20. te Malecki u 28, dok je počasni pogodak za domaćine postigao Jensen u 51. minuti. Tako je Wisla ostala u igri za prolazak dalje.

Nogometaši ruskog prvoligaša Lokomotiva iz Moskve izborili su plasman u drugi krug Europske lige nakon što pobijedili Sturm 3:1.

Lokomotiv se ovom pobjedom pridružio Anderlechtu koji je još prošlog kola izborio europsko proljeće u skupini L. Golove za ruski sastav postigli su Maicon (62), Sičev (72-11m) i Glušakov (89), dok je gol za austrijskog prvaka postigao Kainz (63). Svoju premoć u skupini Anderlecht je potvrdio pobjedom u Ateni protiv AEK-a.

Kolo prije kraja natjecanja u Europskoj ligi 15 klubova je osiguralo plasman u drugu fazu natjecanja:

SKUPINA A: PAOK
SKUPINA B: Standard Liege, Hannover
SKUPINA C: PSV Eindhoven, Legia Varšava
SKUPINA D: Sporting Lisabon
SKUPINA E: Stoke
SKUPINA F: Athletic Bilbao
SKUPINA G: Metalist Harkov
SKUPINA H: Braga
SKUPINA I: Atletico Madrid
SKUPINA J: Schalke
SKUPINA K: Twente
SKUPINA L: Anderlecht, Lokomotiv Moskva