NAPADAO VELEPOSLANSTVA

Vođa huligana u Genovi ima podeblji dosje

14.10.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Talijanska policija je nakon divljanja srpskih huligana u Genovi uhitila oko 140 osoba, a među njima je bio Ivan Bogdanov, vođa jedne grupe navijača Crvene zvezde, koji ima podeblji dosje

Ivan Bogdanov (30) je uhićen u Genovi kao jedan od predvodnika huligana, a protiv njega je u Srbiji podneseno više kaznenih prijava zbog napada na policajce, nanošenje ozljeda, krađe i preprodaju droge. Sumnjiči se i da je bio jedan od predvodnika napada na veleposlanstvo SAD-a, a skupio je i nekoliko prekršajnih prijava.

Novinari Blica za njega pišu da je jedan od vođa ekstremne navijačke grupe Crvene zvezde, Ultras boys, i pripadnik Pokreta 1389, da je po zanimanju drvni tehničar koji nije zaposlen, a povremeno radi kao zaštitar.

Njegovi najveći grijesi, kako piše u kaznenim prijavama, je udaranje drvenom gredom maloljetnog navijača Partizana u Ulici Zdravka Čelara u Beogradu (13. lipnja 2006), nakon čega se sukobio s policajcima koji su ga uhitili. Prijavu je zaradio i 2. srpnja 2006, kada je s još sedmoricom navijača u Ulici dr. Milutina Ivkovića napao grupu navijača Maribora, koje su zatim jurili automobilima, a bio je uhićen i prije tih izgreda 28. ožujka 2005, kada je kod njega pronađeno 11 grama marihuane.

Bogdanov je, prema podacima istražnih organa, bio u mnogim rušilačkim pohodima u Beogradu - prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova 2004. i protesta protiv uhićenja Radovana Karadžića 2008. Sumnja se da je bio među grupom navijača koji su igračima Zvezde podijelili majice na kojima je pisalo 'Pravda za Uroša', poslije presude Urošu Mišiću, optuženom za pokušaj ubojstva policajca Nebojše Trajkovića, a na sjevernoj tribini postavljen je transparent 'Lazoviću, stići će te pravda koju deliš', upućena sucu tog procesa.

Inače, grupacija Ultras boys sudjelovala je u probijanju policijske blokade ispred Savezne skupštine i demoliranju RTS-a 5. listopada 2000.

Kako navodi srpski medij, trenutačno u Srbiji ima između dvije i pol te tri tisuće ekstremnih navijača, koji su uvijek u pripravnosti.